Tien jaar na de ramp in Bangladesh: Wanneer komt er eindelijk wetgeving voor de kledingindustrie?

Opinie
Tien jaar geleden kwamen er in Bangladesh 1134 arbeiders om bij het instorten van een kledingfabriek. De ontzetting was groot, maar veilige werkomstandigheden zijn nog steeds niet gegarandeerd.
Nazma Akter • Sommilito Garments Sramik Federation Ruben Korevaar • Mondiaal FNV
maandag 20 maart 2023 om 16:00
Activisten in Dhaka, Blangladesh, eisen een veilige werkplekken in de kledingindustrie. op 24 april 2022, negen jaar na de ramp van Rana Plaza. Tien jaar na de ramp is veiligheid nog steeds niet gegarandeerd.
Activisten in Dhaka, Blangladesh, eisen een veilige werkplekken in de kledingindustrie. op 24 april 2022, negen jaar na de ramp van Rana Plaza. Tien jaar na de ramp is veiligheid nog steeds niet gegarandeerd. beeld nur photo / Syed Mahamudur

Een delegatie van de Tweede Kamer bracht onlangs een bezoek aan Bangladesh. Zij sprak daar onder andere met kledingarbeiders en met mij, Nazma Akter, een Bengaalse vakbondsleider. Wij hadden voor hen één oproep: zorg voor wetgeving voor internationaal, maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vakbonden ter plekke doen wat ze kunnen om uitbuiting tegen te gaan, maar het is niet genoeg. In april is het tien jaar geleden dat de Rana Plaza-kledingfabriek instortte. Het is de hoogste tijd dat kledingmerken worden verplicht hun verantwoordelijkheid te nemen.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

10.000 mensen die geloven in een kwaadaardige elite - maar niet iedere complotdenker is een extremist

100.000 mensen geloven in een 'kwaadaardige elite'. Dat is ongekend hoog. De overheid heeft hier voor een deel zelf aan bijgedragen, schrijft politicoloog Amy-Jane Gielen.

Afbeelding

De wolf blijft ons bezig houden: 'Rechtbank neemt risico's voor de overlevingskansen van de wolf'

Onlangs deed de rechtbank Midden-Nederland een opmerkelijke uitspraak met betrekking tot de wolf. Daarmee neemt de rechtbank onterechte risico's, schrijft Kaat Engel, actief binnen het natuurbeschermingsrecht.

Afbeelding

Ik ervaar de rijkdom van gebed om genezing. 'Er wordt gebeden zonder de vraag: En, is het al over?'

Gebed voor genezing heeft een veilige oefenplek nodig, schrijft predikant Sander Ris. 'De geur van zalfolie die in de vorm van een kruisje op mijn voorhoofd wordt gestreken blijft mij nog het meeste bij.'

Afbeelding

Ook een 'Stop-gesprek' met beschuldigde kan helpen om grensoverschrijdend gedrag te stoppen

De aanbevelingen van Mariëtte Hamer houden te weinig rekening met de positie van de beschuldigde, reageren twee experts. Bovendien mist haar instrumentarium een heel handige optie: het Stop-gesprek met een beschuldigde.

Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.