Wat doe je als er een extra belasting komt op vlees en zuivel? ‘Dan is het bijna onbetaalbaar’

Opinie
Om 55 procent CO2-vermindering in 2030 te behalen, moet het kabinet strengere regels invoeren en een consumptiebelasting op vlees en zuivel overwegen, staat in een adviesrapport om de klimaatdoelen te halen. Is een vlees- en zuiveltaks een goed idee? Zou zo’n maatregel invloed hebben op je consumptiegedrag?
Suzanna de Vries
zaterdag 18 maart 2023 om 13:08
Pieter de Vos, Sandra Oosterwolde, Henriëtte de Jong, Irene Plas, Jens Mostert, Matty van Leijenhorst, André van Aarle en Bert Mollema.
Pieter de Vos, Sandra Oosterwolde, Henriëtte de Jong, Irene Plas, Jens Mostert, Matty van Leijenhorst, André van Aarle en Bert Mollema. beeld nd / anp
Klimaat

prijsverschil tussen Nederland en Duitsland

Irene Plas, zzp’er in meertalige communicatie

Mijn keuze zal vooral afhangen van het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland, want ook daar komt een vleestaks. Maar ik vermoed dat die bescheidener zal zijn, net als de verkeersboetes. Melk zullen we vanwege het gewicht nog steeds in het eigen winkelcentrum halen. Omdat we zeven kilometer van een Aldi-Süd afwonen en 15 km van een grote Kaufland, zijn we niet de enigen in onze omgeving die bij grote prijsverschillen naar Duitsland uitwijken. Wat dat betreft kan zo’n taks beter op Europees niveau geregeld worden.

mens heeft vlees en zuivel nodig

André van Aarle, rooms-katholiek diaken

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.