Boeren en de natuur hebben beide recht op onafhankelijk advies over bestrijdingsmiddelen

Opinie
Iemand die je adviseert over bestrijdingsmiddelen, maar ze óók aan je wil verkopen. Dat is een ongezonde combinatie. Landbouwminister Adema laat die koppeling grotendeels ongemoeid. Ondanks beloften in het regeerakkoord.
Rob van Tilburg • directeur Programma's bij Natuur & Milieu Berthe Brouwer • Programmaleider landbouw bij Natuur & Milieu
zaterdag 18 maart 2023 om 18:32
Het grootverbruik van bestrijdingsmiddelen is een gevolg van het feit dat boeren nauwelijks onafhankelijk advies krijgen over de inzet van bestrijdingsmiddelen.
Het grootverbruik van bestrijdingsmiddelen is een gevolg van het feit dat boeren nauwelijks onafhankelijk advies krijgen over de inzet van bestrijdingsmiddelen. beeld Fred Hoogervorst

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen ligt vrijwel nergens in Europa zo hoog als in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijfert dat in Nederland jaarlijks vijf miljoen kilo bestrijdingsmiddelen wordt uitgespoten over akkers en in kassen. Dit grootverbruik van bestrijdingsmiddelen is een gevolg van het feit dat boeren nauwelijks onafhankelijk advies krijgen over de inzet van bestrijdingsmiddelen.
De huidige praktijk is dat zogenaamde ‘erfbetreders’ boeren adviseren over de beste manier om hun oogsten te beschermen tegen ziekten en plagen. Het probleem is echter dat het merendeel van deze adviseurs commercieel verbonden is met toeleveranciers van bestrijdingsmiddelen. De inkomsten van deze bedrijven worden bepaald door de..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?