Boeren en de natuur hebben beide recht op onafhankelijk advies over bestrijdingsmiddelen

Opinie
Iemand die je adviseert over bestrijdingsmiddelen, maar ze óók aan je wil verkopen. Dat is een ongezonde combinatie. Landbouwminister Adema laat die koppeling grotendeels ongemoeid. Ondanks beloften in het regeerakkoord.
Rob van Tilburg • directeur Programma's bij Natuur & Milieu Berthe Brouwer • Programmaleider landbouw bij Natuur & Milieu
zaterdag 18 maart 2023 om 18:32
Het grootverbruik van bestrijdingsmiddelen is een gevolg van het feit dat boeren nauwelijks onafhankelijk advies krijgen over de inzet van bestrijdingsmiddelen.
Het grootverbruik van bestrijdingsmiddelen is een gevolg van het feit dat boeren nauwelijks onafhankelijk advies krijgen over de inzet van bestrijdingsmiddelen. beeld Fred Hoogervorst

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen ligt vrijwel nergens in Europa zo hoog als in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijfert dat in Nederland jaarlijks vijf miljoen kilo bestrijdingsmiddelen wordt uitgespoten over akkers en in kassen. Dit grootverbruik van bestrijdingsmiddelen is een gevolg van het feit dat boeren nauwelijks onafhankelijk advies krijgen over de inzet van bestrijdingsmiddelen.
De huidige praktijk is dat zogenaamde ‘erfbetreders’ boeren adviseren over de beste manier om hun oogsten te beschermen tegen ziekten en plagen. Het probleem is echter dat het merendeel van deze adviseurs commercieel verbonden is met toeleveranciers van bestrijdingsmiddelen. De inkomsten van deze bedrijven worden bepaald door de..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.