Kerkgebouwen en lokale gemeenschappen zijn juist nu belangrijk. Als het moet ook zonder eucharistie

Opinie
De Katholieke Kerk krimpt fors en dat is na de coronaperiode zelfs toegenomen. Een punt van zorg zijn zeker de financiën. Niemand zal het ontkennen. Toch is het kerkelijk leven zelf belangrijker.
Rob G.A. Kurvers • theoloog, in Rome gepromoveerd als liturgist
vrijdag 17 maart 2023 om 03:22 aangepast 14:18
De Sint Lambertuskerk in Rosmalen.
De Sint Lambertuskerk in Rosmalen. beeld Anp / Hollandse Hoogte/ Sabine Joosten

Dat vraagt om zichtbaarheid van de kerk, juist in een tijd van secularisatie, en die is schaars geworden in Nederland. In het zuiden van ons land komen we nog kapelletjes en (kruis)beelden tegen in het straatbeeld, In het noorden is dat alles ondertussen afwezig. Geen paters of nonnen meer, nauwelijks actieve katholieke scholen. 

media

In de media is ook nauwelijks iets dat met de zichtbaarheid van het christendom te maken heeft. Daarom blijven kerkgebouwen belangrijk, zeker traditionele vormen ervan. In menig dorp zijn kerkgebouwen ijkpunten. Die te behouden vraagt echter inspanning. En dat is in veel gevallen niet hetzelfde als gebouwen sluiten en afbreken – men kan parochies ook niet eindeloos blijven vergroten.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.

Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’