Kerkgebouwen en lokale gemeenschappen zijn juist nu belangrijk. Als het moet ook zonder eucharistie

Opinie
De Katholieke Kerk krimpt fors en dat is na de coronaperiode zelfs toegenomen. Een punt van zorg zijn zeker de financiën. Niemand zal het ontkennen. Toch is het kerkelijk leven zelf belangrijker.
Rob G.A. Kurvers • theoloog, in Rome gepromoveerd als liturgist
vrijdag 17 maart 2023 om 03:22 aangepast 14:18
De Sint Lambertuskerk in Rosmalen.
De Sint Lambertuskerk in Rosmalen. beeld Anp / Hollandse Hoogte/ Sabine Joosten

Dat vraagt om zichtbaarheid van de kerk, juist in een tijd van secularisatie, en die is schaars geworden in Nederland. In het zuiden van ons land komen we nog kapelletjes en (kruis)beelden tegen in het straatbeeld, In het noorden is dat alles ondertussen afwezig. Geen paters of nonnen meer, nauwelijks actieve katholieke scholen. 

media

In de media is ook nauwelijks iets dat met de zichtbaarheid van het christendom te maken heeft. Daarom blijven kerkgebouwen belangrijk, zeker traditionele vormen ervan. In menig dorp zijn kerkgebouwen ijkpunten. Die te behouden vraagt echter inspanning. En dat is in veel gevallen niet hetzelfde als gebouwen sluiten en afbreken – men kan parochies ook niet eindeloos blijven vergroten.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen leren je de les van morele waarden die het persoonlijk leven te boven gaan

De ouders van Joke Scheepstra zaten in de Tweede Wereldoorlog beiden in het verzet. Zij weet wat het belang is van de les van verzetsmensen en is ook daarom verontwaardigd dat de NTR tv-kijkers die kans ontneemt.

Afbeelding

'Stilstaan is ook vooruitgaan', is een mooie slogan voor de spirituele zorg

Zorgverleners geven aan dat ze vaak niet durven te vragen hoe het met een patiënt gaat, uit angst dat er dan een verhaal naar boven komt dat té zwaar om dragen is. Maar die onmacht is óók bevrijdend, stelt Lindsy Desmet.

Afbeelding

Verschillende overheden met gedeelde verantwoordelijkheid. Is dat eigenlijk wel handig?

Is besturen door zowel Rijk als provincie wel zo aantrekkelijk? Het klinkt als een mooi ideaal (alle overheden naast elkaar!), maar politiek kan het een mijnenveld opleveren, stelt Yourai Mol.

Afbeelding

Met een ruilverkaveling-nieuwe stijl kan onteigening van landbouwgrond worden voorkomen

Met een goede ruilverkaveling kun je onteigening van landbouwgrond voorkomen en ook natuurbelangen dienen, zag Jaap Bos in Zuid-Limburg. Hij ziet het als middel om uit de stikstofimpasse te komen.

Afbeelding

Welke lessen moet de politiek trekken uit de winst van de BoerBurgerBeweging?

De enorme winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) is niemand ontgaan. De partij haalde in alle provincies de meeste stemmen en heeft inmiddels voorwaarden gesteld aan het stikstofbeleid, wil ze meewerken aan uitvoering ervan.

Afbeelding

Visie CU was niet het probleem. 'Stem van kiezer wordt meer en meer bepaald door gevoelens van onvrede'

Bij verkiezingen lijkt de visie van een partij verre van doorslaggevend, en daar schuilt de echte uitdaging voor de ChristenUnie, schrijft hoogleraar Jan Hoogland. Een vaste achterban lijkt steeds minder vanzelfsprekend.