Kiezers zijn niet dom: coalitiepartijen zijn gestraft voor falend klimaatbeleid

Opinie
Een overgrote meerderheid van de kiezers steunt een effectief milieu- en klimaatbeleid. Maar dan moet de politiek daar wel op een goede manier over communiceren.
Jeroen Candel • universitair hoofddocent landbouw- en voedselbeleid aan de Wageningen Universiteit
donderdag 16 maart 2023 om 22:12 aangepast 17 maart 2023 06:55
'Het is geen verrassing dat het CDA, de partij die het langst aan de knoppen van het landbouwbeleid heeft gezeten, de grootste klappen heeft gekregen.' Beeld: CDA-leider Wopke Hoekstra staat donderdag de pers te woord.
'Het is geen verrassing dat het CDA, de partij die het langst aan de knoppen van het landbouwbeleid heeft gezeten, de grootste klappen heeft gekregen.' Beeld: CDA-leider Wopke Hoekstra staat donderdag de pers te woord. beeld anp / Bart Maat

Na weken van campagnegeweld werd woensdag duidelijk wat in de peilingen al werd voorspeld: de vier coalitiepartijen lijden een forse verkiezingsnederlaag, terwijl de BBB vanuit het niets in veel provincies de grootste partij werd. Politieke duiders wisten al snel waar de verklaring lag: onvrede over het stikstofdossier en een ervaren kloof tussen stad en platteland. 

En inderdaad, veel kiezers gaven aan dat hun stem vooral uit protest tegen het huidige kabinetsbeleid voortkwam. Toch loont het de verkiezingsuitslag in een langeretermijncontext te plaatsen. Want natuurlijk, de BBB heeft een zeer sterke campagne gevoerd. Maar een alternatieve lezing van de verkiezingsuitslag is dat de coalitiepartijen vooral worden afgestraft voor een falend..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen leren je de les van morele waarden die het persoonlijk leven te boven gaan

De ouders van Joke Scheepstra zaten in de Tweede Wereldoorlog beiden in het verzet. Zij weet wat het belang is van de les van verzetsmensen en is ook daarom verontwaardigd dat de NTR tv-kijkers die kans ontneemt.

Afbeelding

'Stilstaan is ook vooruitgaan', is een mooie slogan voor de spirituele zorg

Zorgverleners geven aan dat ze vaak niet durven te vragen hoe het met een patiënt gaat, uit angst dat er dan een verhaal naar boven komt dat té zwaar om dragen is. Maar die onmacht is óók bevrijdend, stelt Lindsy Desmet.

Afbeelding

Verschillende overheden met gedeelde verantwoordelijkheid. Is dat eigenlijk wel handig?

Is besturen door zowel Rijk als provincie wel zo aantrekkelijk? Het klinkt als een mooi ideaal (alle overheden naast elkaar!), maar politiek kan het een mijnenveld opleveren, stelt Yourai Mol.

Afbeelding

Met een ruilverkaveling-nieuwe stijl kan onteigening van landbouwgrond worden voorkomen

Met een goede ruilverkaveling kun je onteigening van landbouwgrond voorkomen en ook natuurbelangen dienen, zag Jaap Bos in Zuid-Limburg. Hij ziet het als middel om uit de stikstofimpasse te komen.

Afbeelding

Welke lessen moet de politiek trekken uit de winst van de BoerBurgerBeweging?

De enorme winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) is niemand ontgaan. De partij haalde in alle provincies de meeste stemmen en heeft inmiddels voorwaarden gesteld aan het stikstofbeleid, wil ze meewerken aan uitvoering ervan.

Afbeelding

Visie CU was niet het probleem. 'Stem van kiezer wordt meer en meer bepaald door gevoelens van onvrede'

Bij verkiezingen lijkt de visie van een partij verre van doorslaggevend, en daar schuilt de echte uitdaging voor de ChristenUnie, schrijft hoogleraar Jan Hoogland. Een vaste achterban lijkt steeds minder vanzelfsprekend.