Kiezers zijn niet dom: coalitiepartijen zijn gestraft voor falend klimaatbeleid

Opinie
Een overgrote meerderheid van de kiezers steunt een effectief milieu- en klimaatbeleid. Maar dan moet de politiek daar wel op een goede manier over communiceren.
Jeroen Candel • universitair hoofddocent landbouw- en voedselbeleid aan de Wageningen Universiteit
donderdag 16 maart 2023 om 22:12 aangepast 17 maart 2023 06:55
'Het is geen verrassing dat het CDA, de partij die het langst aan de knoppen van het landbouwbeleid heeft gezeten, de grootste klappen heeft gekregen.' Beeld: CDA-leider Wopke Hoekstra staat donderdag de pers te woord.
'Het is geen verrassing dat het CDA, de partij die het langst aan de knoppen van het landbouwbeleid heeft gezeten, de grootste klappen heeft gekregen.' Beeld: CDA-leider Wopke Hoekstra staat donderdag de pers te woord. beeld anp / Bart Maat

Na weken van campagnegeweld werd woensdag duidelijk wat in de peilingen al werd voorspeld: de vier coalitiepartijen lijden een forse verkiezingsnederlaag, terwijl de BBB vanuit het niets in veel provincies de grootste partij werd. Politieke duiders wisten al snel waar de verklaring lag: onvrede over het stikstofdossier en een ervaren kloof tussen stad en platteland. 

En inderdaad, veel kiezers gaven aan dat hun stem vooral uit protest tegen het huidige kabinetsbeleid voortkwam. Toch loont het de verkiezingsuitslag in een langeretermijncontext te plaatsen. Want natuurlijk, de BBB heeft een zeer sterke campagne gevoerd. Maar een alternatieve lezing van de verkiezingsuitslag is dat de coalitiepartijen vooral worden afgestraft voor een falend..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oud-Tweede Kamerleden: stuur vredesmissie naar Nagorno-Karabach

Er is een kans op vrede in Nagorno-Karabach, de enclave van Armenen in Azerbeidsjan. Om de veiligheid van de bewoners te garanderen is bemoeienis van buitenaf nodig, stellen oud-politici van Friends of Armenia.

Afbeelding

Zwangerschap in de handen van God leggen kan prima samengaan met eigen verantwoordelijkheid

Almatine Leene slaat volgens Adriana Kater de plank mis wanneer ze suggereert dat mensen die geen gebruik maken van anticonceptie, daarmee hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Afbeelding

Menswetenschappen als psychologie en Gods plan. Het is een spannende verhouding tussen die twee

Gebruik psychologische hulp met dank aan God, maar wees je ook bewust dat anti-goddelijke machten de menswetenschappen kunnen inzetten om ons zo te 'helen' dat we geen Verlosser meer nodig hebben, betoogt Jan Boom.

Afbeelding

Je doet het allemaal zelf, zegt je goeroe. Maar ondertussen voel je de afhankelijkheid

‘Als je nu dit doet en dat, dan ben je volgende maand rijk.’ Of heb je een schitterende huid en komt er een einde aan je onzekerheid. Theoloog Kees van Ekris over de goeroe die alles heeft wat jij wilt.

Afbeelding

Oorzaak van het tekort aan ambtsdragers is de geestelijke crisis in de gemeente

Arjan van den Os pleit voor een bezinning in gemeenten op het tekort aan ambtsdragers. En hij waarschuwt: de Bijbel is niet positief over het wegduiken voor 'ambtelijke' verantwoordelijkheden.

Afbeelding

Schrijft VDL het requiem van de Nederlandse auto-industrie?

De fabriek in Born waar bijna zes miljoen auto’s van de band zijn gerold, zal zo goed als zeker volgend jaar sluiten. VDL, die tien jaar geleden nog manmoedig de boel redde, mag het requiem schrijven.