Koloniale verhoudingen hebben nooit opgehouden te bestaan, maar zijn nog springlevend

Opinie
De Europese koopman en de dominee hebben een nieuw jasje gekregen, maar daaronder zien zij er precies hetzelfde uit als eeuwen terug, betoogt Sylvana Simons.
Sylvana Simons • partijleider BIJ1
donderdag 9 maart 2023 om 19:42
In plaats van door te gaan met de graaiende hand en het opgeheven vingertje zou het Europa sieren om echte stappen te zetten in het dekoloniseren van de relatie met Afrikaanse landen.
In plaats van door te gaan met de graaiende hand en het opgeheven vingertje zou het Europa sieren om echte stappen te zetten in het dekoloniseren van de relatie met Afrikaanse landen. beeld epa / Daniel Irungu

Jaren geleden mocht ik als ambassadeur voor een goed doel afreizen naar een Afrikaans land, om daar projecten te bezoeken. We werden hartelijk ontvangen maar de verbazing was enorm toen onze hosts erachter kwamen dat niet mijn witte camerateam of begeleiding het voor het zeggen had, maar ik. Een Zwarte vrouw.* 

Die verbazing dat een Zwart persoon leiding kon hebben over een wit Europees team zou ik op andere reizen nog vaak zien. Het is voor mij een van de vele voorbeelden dat de koloniale verhoudingen tussen het Europese en Afrikaanse continent maar al te actueel zijn, en geen verre geschiedenis. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.