De Shoah en Palestijns leed: erken de historische en geografische lotsverbondenheid

Opinie
De Shoah en de huidige situatie in Israël en de Palestijnse gebieden vallen niet met elkaar te vergelijken. Maar dat is geen reden om de ogen te sluiten voor Palestijns leed.
Johan van den Berg • arabist en predikant binnen de PKN Theo Brand • politicoloog, journalist en ouderling binnen de PKN
dinsdag 7 maart 2023 om 11:15 aangepast 19:02
'De schrijvers van 'Uur van de waarheid' protesteren tegen onrecht dat het gehele Palestijnse volk wordt aangedaan vanwege de Israëlische bezetting.' Beeld: protest van een Palestijnse man in Huwara (op de Westelijke Jordaanoever).
'De schrijvers van 'Uur van de waarheid' protesteren tegen onrecht dat het gehele Palestijnse volk wordt aangedaan vanwege de Israëlische bezetting.' Beeld: protest van een Palestijnse man in Huwara (op de Westelijke Jordaanoever). beeld anp / Nasser Ishtayeh

Vanuit Joods en christelijk Nederland is kritiek op de Raad van Kerken en de PKN. Reden: het leggen van een verband tussen de Shoah - de vernietiging van een groot deel van het Joodse volk in Europa - en het onrecht jegens Palestijnen vandaag. Natuurlijk gaat het om twee onvergelijkbare grootheden. Dat weten de betreffende kerkelijke vertegenwoordigers ook. Zij gingen niet over één nacht ijs. Daarom wat uitleg over de reis vanuit de Raad van Kerken.

In december 2009 werd in Bethlehem een belangrijk document gepresenteerd: Uur van de waarheid. Een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden. Dit document werd geschreven door Palestijnse christenen, onder wie bisschoppen, priesters, dominees en leken va..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?

Afbeelding

Balanceren tussen liefde en waarheid vergt relationele integriteit. Afstand nemen hoort daar niet bij

Wat als liefde voor de ander en de eigen overtuiging van de waarheid op gespannen voet met elkaar komen te staan? Therapeut Philip Troost zag het terug in de discussie over InSalvation en christelijke homo’s.

Afbeelding

Leuk, die akkerranden, keverbanken en wintervoedselveldjes, maar voor de natuur is meer nodig

Het beoogde Landbouwakkoord is te veel gebaseerd op wensdenken. Alleen met doordachte maatregelen kan er sprake zijn van biodiversiteitswinst en een boterham voor boeren, schrijft akkervogelonderzoeker Ben Koks.

Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.