Stop de ontmanteling van het openbaar vervoer, de leefbaarheid van dorpen staat op het spel

Opinie
De ontmanteling van het Openbaar Vervoer moet stoppen. Het tij moet keren, want de bodem is bereikt voor kleine woonkernen in Nederland.
Leidy van der Aalst • voorzitter van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen
donderdag 2 maart 2023 om 15:18
Een bushokje bij het dorpje Guttecoven, gemeente Sittard Geleen. In het dorpje zijn alle voorzieningen en winkels verdwenen.
Een bushokje bij het dorpje Guttecoven, gemeente Sittard Geleen. In het dorpje zijn alle voorzieningen en winkels verdwenen. beeld anp / Roger Dohmen

‘Openbaar vervoer zou een recht moeten zijn voor iedere Nederlander, tegen een schappelijke prijs. Met goede en frequente bereikbaarheid tot in alle kernen en buurtschappen.’ Deze stevige stelling komt van Ron de Kort, oud bestuurslid van de Zeeuwse Vereniging van Kleine Kernen (ZVKK) en chauffeur van de Buurtbus in Oost-Zeeuws-Vlaanderen. ‘Als ik in de stad ben en ik zie mensen naar de bus rennen, ben ik verbaasd’, zegt hij in magazine In de Kern. ‘De volgende komt immers over zeven minuten. In de kleine kernen moet je soms één of zelfs wel twee uur wachten voor je verder kunt reizen.’ En kún je wachten, want is er voorzien in openbaar vervoer, dan mag je blij zijn want, zo schrijft de Volkskrant (28 februari): ‘In Bra..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.