Tegenhouden telefoonverbod op scholen niet vol te houden: bestuurders stellen autonomie boven goed onderwijs

Opinie
Geen landelijk telefoonverbod voor scholen? Blijkbaar verkiezen schoolbestuurders en directeuren hun autonomie boven goed onderwijs aan de leerlingen, stelt Bert Mollema, docent in het voortgezet onderwijs.
Bert Mollema • docent in het voortgezet onderwijs
maandag 20 februari 2023 om 15:37
Bijzonder dat we verslavingen buiten de scholen willen houden, maar voor de telefoon maken we een uitzondering.
Bijzonder dat we verslavingen buiten de scholen willen houden, maar voor de telefoon maken we een uitzondering. beeld anp / David Rozing

Er zijn geen redenen om een telefoonverbod in de klas nog langer tegen te houden.

Minister Dennis Wiersma gaat met scholen praten over een eventueel landelijk verbod op smartphones binnen de schoolmuren. Lang niet alle scholen zijn enthousiast over dit plan volgens een peiling van de NOS. Het belangrijkste argument: ‘Dat bepalen we zelf wel.’ Directeuren geven aan geen sturing vanuit de politiek te willen als het aankomt op de eigen schoolregels.

Bovendien, zeggen ze, is een verbod niet goed te handhaven. Je kan telefoons juist goed gebruiken tijdens de les en je moet leerlingen ook leren om te gaan met verleidingen. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.

Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’