Klimaatactie is vreedzaam, ongemakkelijk en vrolijk: ‘Voor het eerst in jaren had ik hoop’

Opinie
Het beeld dat klimaatactivisten agressief zouden zijn, komt niet overeen met de werkelijkheid. Op weinig plekken heb ik zulke open, liefdevolle en vreedzame mensen ontmoet als binnen de klimaatbeweging.
Lieke Weima • gemeentepredikant binnen de Protestantse Kerk en betrokken bij Christian Climate Action en FossielvrijNL
maandag 13 februari 2023 om 14:56 aangepast 10 maart 2023 11:59
Tot en met de 768e arrestatie, ruim vijf uur na het begin van de actie werd iedereen toegeroepen: ‘You are not alone, you are not alone!’
Tot en met de 768e arrestatie, ruim vijf uur na het begin van de actie werd iedereen toegeroepen: ‘You are not alone, you are not alone!’ beeld anp / Marco de Swart

Theoloog Ad de Bruijne vraagt zich aarzelend af, of hij misschien ook mee had moeten doen aan de demonstratie tegen fossiele subsidies op de A12. Hij legt in zijn column (ND, 11 februari) uit waarom hij toch is thuisgebleven. Want christelijke klimaatactivisten ‘lopen uit de rails’. Ze zouden ‘in het zwaard van de zelfverlossing’ vallen, en dwingend en militant zijn. Voordat ik zelf anderhalf jaar geleden actief werd bij Christian Climate Action en FossielvrijNL, had ik een soortgelijk beeld van klimaatactivisten. Inmiddels heb ik ontdekt dat het tegendeel waar is.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?

Afbeelding

Balanceren tussen liefde en waarheid vergt relationele integriteit. Afstand nemen hoort daar niet bij

Wat als liefde voor de ander en de eigen overtuiging van de waarheid op gespannen voet met elkaar komen te staan? Therapeut Philip Troost zag het terug in de discussie over InSalvation en christelijke homo’s.

Afbeelding

Leuk, die akkerranden, keverbanken en wintervoedselveldjes, maar voor de natuur is meer nodig

Het beoogde Landbouwakkoord is te veel gebaseerd op wensdenken. Alleen met doordachte maatregelen kan er sprake zijn van biodiversiteitswinst en een boterham voor boeren, schrijft akkervogelonderzoeker Ben Koks.