Alleen met een geïntegreerd voedsel- én klimaatbeleid helpen we volgende generaties verder

Opinie
Wereldwijd staat de productie van voedsel en het bieden van voedselzekerheid los van het klimaatbeleid. Daarmee redden we het in de toekomst niet, vindt Dhanush Dinesh van een Wageningse denktank.
Dhanush Dinesh • directeur van Clim-Eat, een internationale denktank uit Wageningen op het gebied van voedsel en klimaat
donderdag 9 februari 2023 om 18:58 aangepast 10 februari 2023 09:49
Een voorbeeld van duurzame innovatie op het snijvlak van voedsel en klimaat: in de haven van Scheveningen experimenteert een bedrijf met zeewier. Ook in de Noordzee is een 'proeftuin' ingericht.
Een voorbeeld van duurzame innovatie op het snijvlak van voedsel en klimaat: in de haven van Scheveningen experimenteert een bedrijf met zeewier. Ook in de Noordzee is een 'proeftuin' ingericht. beeld anp / Jurriaan Brobbel

Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moest in januari op stel en sprong de grootschalige landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn verlaten. De reden was zuur: Nederland krijgt onverwachts geen respijt meer van Brussel op de zogenaamde ‘derogatie’, een uitzonderingspositie waardoor Nederlandse boeren sinds 2006 meer mest mogen uitrijden op hun land. 

Dat is zuur voor het kabinet en voor de boeren, die als gevolg daarvan al snel (vanaf 1 maart) minder mogen bemesten aan de randen van hun akkers. Deze onaangename verrassing voor boeren en kabinet is een duidelijk bewijs dat ons landbouw- en voedselbeleid nog steeds losstaat van een gerichte klimaataanpak. En daarmee zet Nederland zichzelf telkens klem.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.