De aanduiding ‘migrantenkerk’ is dubieus en schept afstand tot niet-westerse kerken

Opinie
Waarom gebruiken we eigenlijk het woord ‘migrantenkerk’? Welke kerken noemen we zo, en klopt dat wel? Er zijn redenen om terughoudend te zijn met dit etiket.
Marinus de Jong • predikant van de Oosterparkkerk in Amsterdam
donderdag 9 februari 2023 om 12:50
Carola Schouten en Don Ceder ontmoeten Amsterdamse voorgangers over kerk-zijn in de Bijlmer. Hier het woord migrantenkerken gebruiken, vindt Marinus de Jong vervreemdend.
Carola Schouten en Don Ceder ontmoeten Amsterdamse voorgangers over kerk-zijn in de Bijlmer. Hier het woord migrantenkerken gebruiken, vindt Marinus de Jong vervreemdend. beeld Martin Waalboer

Maandag was ik bij een ontmoeting van Amsterdamse voorgangers met minister Carola Schouten en Tweede Kamerlid Don Ceder, beiden van de ChristenUnie. De gesprekken gingen over kerk-zijn in de Bijlmer en de samenwerking tussen kerk en overheid. Ook kwamen de grote huisvestingsproblemen van veel jonge Amsterdamse kerken aan de orde. 

De dag erna las ik het verslag in het Nederlands Dagblad. ‘Migrantenkerken: toon je waarde’, kopte het stuk. Ook al gebruik ik het woord ‘migrantenkerken’ zelf ook, ineens wekte het vervreemding. De middag zelf is het woord niet of nauwelijks gevallen, al is de migratieachtergrond van de meerderheid duidelijk zichtbaar en hoorbaar (we spraken in het Engels). 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Laat supporters van Excelsior meedenken over hoe je diversiteit het beste bespreekbaar maakt

Was het echt nodig om El Yaakoubi's aanvoerdersband af te nemen? Hij nam namelijk geen plaats achter de grote #OneLove-banner tijdens de wedstrijd tegen SC Cambuur. 'Ik ben niet tegen die groepering, maar ook niet voor'.

Afbeelding

Er zijn vier goede redenen voor kerken om te gaan investeren in digitale marketing

Moderne marketingstrategieën gebruiken en het evangelie verkondigen, gaat dat wel samen? Nikolaas Sintobin zegt volmondig ja. Helemaal nu hij de vruchten ervan ziet.

Afbeelding

Maak kennis met drie columnisten: Henk den Uijl, Annemarie van Heijningen en Sahar Noor

Vanaf deze zaterdag zien de opiniepagina’s van het Nederlands Dagblad er anders uit. Ook zijn er nieuwe columnisten en bekende columnisten die vaker gaan schrijven. Leer drie van de columnisten kennen.

Afbeelding

Moet het kabinet haar beleid aanpassen vanwege de recente verkiezingsnederlaag?

De verkiezingsoverwinning van BBB hoeft geen invloed te hebben op kabinetsbeleid. De Eerste Kamer moet namelijk onafhankelijk van de Tweede Kamer opereren, schrijft student bestuurskunde Thijs Scherrenburg.

Afbeelding

Tot mijn verbazing ben ik nog geregeld in de kerk te vinden. Waarom eigenlijk?

De kerken zitten minder vol dan vóór corona, en vooral de dertigers worden gemist, meldde deze krant onlangs. Tot mijn verbazing ben ik, dertiger, zelf nog geregeld in de kerk te vinden. Maar waarom eigenlijk?

Afbeelding

Help natuur, milieu én landbouw op basis van een inventarisatie van alle wensen, keuzes en voorwaarden

Nederland kan lessen trekken uit de ruilverkaveling van de landbouw. Inventariseer alle keuzes, wensen en voorwaarden voor natuur, milieu en landbouw, legt Henk de Vries uit.