Stoppen met de internationale studie Nederlands? ‘Nederlands is groter dan Nederland’

Opinie
Kan de studie Nederlandkunde beter worden afgeschaft omdat er te veel internationale studenten op afkomen? Het tegendeel is waar. ‘Als studenten na hun studie terugkeren naar hun eigen land, zijn ze ambassadeurs van Nederland en de Nederlandse taal en cultuur.’
Rick Honings • Scaliger-hoogleraar Bijzondere Collecties aan de Universiteit Leiden Sjef Barbiers • hoogleraar Nederlandse taalkunde aan de Universiteit Leiden; beiden zijn lid van het opleidingsbestuur van de opleidingen Neerlandistiek
woensdag 8 februari 2023 om 19:30
Internationale studenten Nederlands 'ontdekken waarom Multatuli’s Max Havelaar zo’n invloedrijke roman is geweest'. Beeld: standbeeld van Multatuli in Amsterdam.
Internationale studenten Nederlands 'ontdekken waarom Multatuli’s Max Havelaar zo’n invloedrijke roman is geweest'. Beeld: standbeeld van Multatuli in Amsterdam. beeld anp / Berlinda van Dam

De Tweede Kamer sprak op 31 januari met Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, over internationalisering in het hoger onderwijs. Verschillende partijen uitten kritiek op de grote aantallen internationale studenten die jaarlijks naar Nederland komen. In het debat kwam ook Harm Beertema van de PVV aan het woord. Hij ageerde fel tegen de Leidse bacheloropleiding Nederlandkunde/Dutch Studies, die volgens hem beter kan worden afgeschaft. 

Nederlandkunde/Dutch Studies is volgens Beertema een ‘overbodige studie’ omdat de opleiding zich vrijwel uitsluitend richt op buitenlanders en een voorbeeld zou zijn van te ver doorgeschoten internationalisering. In plaats daarvan zouden de ‘Nederlandse taal en letterkunde’ in Neder..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Bijbel is geen boek over seksuologie. Christenen moeten ook andere kennis gebruiken

Als het over eten en drinken gaat, baseren christenen zich niet alleen op de Bijbel maar ook op andere kennis. Het bevreemdt Tineke van der Veer dat ze dat niet doen als het gaat om een andere basisbehoefte: seks.

Afbeelding

Het is tijd om het voor de das op te nemen: Er ís helemaal geen dassenprobleem

Het is tijd om het voor de das op te nemen, stelt Arend Spijker, voorzitter van Das&Vecht. Er is namelijk helemaal geen dassenprobleem.

Afbeelding

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een

Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Afbeelding

Verzetsmensen leren je de les van morele waarden die het persoonlijk leven te boven gaan

De ouders van Joke Scheepstra zaten in de Tweede Wereldoorlog beiden in het verzet. Zij weet wat het belang is van de les van verzetsmensen en is ook daarom verontwaardigd dat de NTR tv-kijkers die kans ontneemt.

Afbeelding

'Stilstaan is ook vooruitgaan', is een mooie slogan voor de spirituele zorg

Zorgverleners geven aan dat ze vaak niet durven te vragen hoe het met een patiënt gaat, uit angst dat er dan een verhaal naar boven komt dat té zwaar om dragen is. Maar die onmacht is óók bevrijdend, stelt Lindsy Desmet.

Afbeelding

Verschillende overheden met gedeelde verantwoordelijkheid. Is dat eigenlijk wel handig?

Is besturen door zowel Rijk als provincie wel zo aantrekkelijk? Het klinkt als een mooi ideaal (alle overheden naast elkaar!), maar politiek kan het een mijnenveld opleveren, stelt Yourai Mol.