Hilversum, leer van Duitsland. Daar maken ze wél informatieve talkshows

Opinie
Bij onze oosterburen geen dagelijkse praatprogramma’s waarin experts met influencers en andere leken over van alles en nog wat spreken, maar inhoudelijk sterke talkshows. Ze worden nog goed bekeken ook, stelt kijkcijferexpert Wim Bekkers.
Wim Bekkers • voormalig hoofd Kijk- en Luisteronderzoek van de publieke omroep
dinsdag 7 februari 2023 om 15:23
Anne Will is de naam van de moderator van het gelijknamige Duitse programma op zondagavond, van kwart voor tien tot kwart voor elf. Ze biedt een uur lang diepgang, analyse en informatie van deskundigen vanuit diverse invalshoeken.
Anne Will is de naam van de moderator van het gelijknamige Duitse programma op zondagavond, van kwart voor tien tot kwart voor elf. Ze biedt een uur lang diepgang, analyse en informatie van deskundigen vanuit diverse invalshoeken. beeld anp

Met een zekere regelmaat breken critici een lans voor maatschappelijk relevante televisieprogramma’s bij de publieke omroep. Met name praatprogramma’s zouden moeten ophouden mensen mét emotie, maar zonder expertise over van alles en nog wat hun licht te laten schijnen. Daarna blijft een reactie van de publieke omroep meestal uit, en gaat men volhardend verder op de eenmaal ingeslagen weg.

Dat is niet alleen jammer, maar ook teleurstellend, want het gaat hier wel om de kernfunctie van de publieke omroep, namelijk het volgens journalistieke principes aanbieden van degelijke (achtergrond)informatie, analyse en duiding.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Bijbel is geen boek over seksuologie. Christenen moeten ook andere kennis gebruiken

Als het over eten en drinken gaat, baseren christenen zich niet alleen op de Bijbel maar ook op andere kennis. Het bevreemdt Tineke van der Veer dat ze dat niet doen als het gaat om een andere basisbehoefte: seks.

Afbeelding

Het is tijd om het voor de das op te nemen: Er ís helemaal geen dassenprobleem

Het is tijd om het voor de das op te nemen, stelt Arend Spijker, voorzitter van Das&Vecht. Er is namelijk helemaal geen dassenprobleem.

Afbeelding

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een

Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Afbeelding

Verzetsmensen leren je de les van morele waarden die het persoonlijk leven te boven gaan

De ouders van Joke Scheepstra zaten in de Tweede Wereldoorlog beiden in het verzet. Zij weet wat het belang is van de les van verzetsmensen en is ook daarom verontwaardigd dat de NTR tv-kijkers die kans ontneemt.

Afbeelding

'Stilstaan is ook vooruitgaan', is een mooie slogan voor de spirituele zorg

Zorgverleners geven aan dat ze vaak niet durven te vragen hoe het met een patiënt gaat, uit angst dat er dan een verhaal naar boven komt dat té zwaar om dragen is. Maar die onmacht is óók bevrijdend, stelt Lindsy Desmet.

Afbeelding

Verschillende overheden met gedeelde verantwoordelijkheid. Is dat eigenlijk wel handig?

Is besturen door zowel Rijk als provincie wel zo aantrekkelijk? Het klinkt als een mooi ideaal (alle overheden naast elkaar!), maar politiek kan het een mijnenveld opleveren, stelt Yourai Mol.