Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Opinie
Omdat hij werd gepest, maakte een Franse dertienjarige jongen drie weken geleden een einde aan zijn leven. Vier schoolgenoten van de jongen worden hiervoor vervolgd, omdat zij schuldig zouden zijn aan de pesterijen. Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?
Annelies Buit
zaterdag 4 februari 2023 om 14:29
Joost van Halem, Bert Mollema, Sandra Oosterwolde, Klaas Jan Hoff, Mark Nikamp, Henriëtte de Jong, André van Aarle
Joost van Halem, Bert Mollema, Sandra Oosterwolde, Klaas Jan Hoff, Mark Nikamp, Henriëtte de Jong, André van Aarle beeld anp / Jeroen Jumelet

Messi die opnieuw durft te beginnen

Joost van Halem, ambtenaar rijksoverheid

Voetballer Messi bood afgelopen week zijn excuses aan. Hij had Van Gaal gepest en een Nederlandse voetballer ‘sukkel’ genoemd. Maar Van Gaal had hem weer een slechte verdediger genoemd. Er werd heen en weer gepest. De excuses maakte bij ons thuis grote indruk. Het zette goed en kwaad weer in de juiste verhouding. Dat is belangrijk, omdat ik denk dat het voorkomen van pesten begint bij kinderlijke kennis van het goede. Op televisie en in verhalen verdwijnen de helden die strijden tegen het kwaad. Steeds meer wordt grijs. Als kinderen weer ridders zien die het kwaad ten grave dragen, begrijpen ze de antipestprogramma’s op school pas echt. Dan worden ze zelf ook Mess..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CDA moet blijven gaan voor een rechtvaardige samenleving, maar de weg ernaartoe moeten we beter afleggen

'We moeten benoemen dat wij blijven doen wat nodig is om goede rentmeesters te zijn, maar ook zorgen dat we de weg ernaartoe beter afleggen. In naam van een rechtvaardige samenleving', schrijven twee CDA'ers.

Afbeelding

Het gaat erom spannen: Wat wordt Israëls uiteindelijke identiteit? Bazel of Sinaï?

De wortels van de huidige spanningen in Israël reiken diep. Uiteindelijk gaat het over de vraag wat doorslaggevend is: het religieuze recht óf moderne, seculiere wetten, schrijft hoogleraar Joodse studies Bart Wallet.

Afbeelding

Hoe de aanpak van racisme nog veel beter kan in Nederland: 'Betrek slachtoffers in het hele proces'

Bedrijven en scholen wíllen discriminatie wel aanpakken, maar de aanpak is lang niet altijd effectief. Twee onderzoekers bij Movisie geven tips hoe het beter kan. 'Zorg dat er überhaupt beleid tegen discriminatie is.'

Afbeelding

Tien jaar na de ramp in Bangladesh: Wanneer komt er eindelijk wetgeving voor de kledingindustrie?

Tien jaar geleden kwamen er in Bangladesh 1134 arbeiders om bij het instorten van een kledingfabriek. Maar nog steeds zijn veilige werkomstandigheden niet gegarandeerd, schrijven Namza Aktar en Ruben Korevaar.

Afbeelding

Boeren en de natuur hebben beide recht op onafhankelijk advies over bestrijdingsmiddelen

Iemand die je adviseert over bestrijdingsmiddelen, maar ze óók aan je wil verkopen. Dat is een ongezonde combinatie. Landbouwminister Adema laat die koppeling volgens Natuur & Milieu grotendeels ongemoeid.

Afbeelding

Wat doe je als er een extra belasting komt op vlees en zuivel? 'Dan is het bijna onbetaalbaar'

Om 55 procent CO2-vermindering in 2030 te behalen, moet het kabinet strengere regels invoeren en een consumptiebelasting op vlees en zuivel overwegen. Zou zo’n maatregel invloed hebben op je consumptiegedrag?