Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Opinie
Voor mij was het nieuw. Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest? Is het nodig om nu direct in te grijpen? Veel Kamerleden hebben de app al van hun telefoon verwijderd. Want het is onheilspellend.
Nico Drost • Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie
maandag 6 februari 2023 om 02:00 aangepast 12:22
Achter een façade van schattige dierenfilmpjes en hippe dansjes schuilt op TikTok een fijnmazig surveillancesysteem. Met een verfijnd algoritme weet TikTok precies hoe jij je voelt.
Achter een façade van schattige dierenfilmpjes en hippe dansjes schuilt op TikTok een fijnmazig surveillancesysteem. Met een verfijnd algoritme weet TikTok precies hoe jij je voelt. beeld anp / Patricia Rehe

Voor één miljoen tieners in Nederland is dit elke dag realiteit. En het meest frappante is: we doen er niets tegen. Ook dinsdag, op Safer internet day, laten we onze kinderen deze onbekende spion meedragen in hun broekzak.

TikTok - een app die razend populair is onder tieners - maakt zich namelijk precies aan deze praktijken schuldig. Het platform houdt alles bij wat gebruikers doen en waar ze naar kijken en stuurt deze data vervolgens door naar China. Dat is gevaarlijk, voor onze kinderen, maar ook voor ons als samenleving. We zouden een niet-democratische grootmacht niet zoveel data cadeau moeten doen.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.

Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’