Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Opinie
Voor mij was het nieuw. Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest? Is het nodig om nu direct in te grijpen? Veel Kamerleden hebben de app al van hun telefoon verwijderd. Want het is onheilspellend.
Nico Drost • Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie
maandag 6 februari 2023 om 02:00 aangepast 12:22
Achter een façade van schattige dierenfilmpjes en hippe dansjes schuilt op TikTok een fijnmazig surveillancesysteem. Met een verfijnd algoritme weet TikTok precies hoe jij je voelt.
Achter een façade van schattige dierenfilmpjes en hippe dansjes schuilt op TikTok een fijnmazig surveillancesysteem. Met een verfijnd algoritme weet TikTok precies hoe jij je voelt. beeld anp / Patricia Rehe

Voor één miljoen tieners in Nederland is dit elke dag realiteit. En het meest frappante is: we doen er niets tegen. Ook dinsdag, op Safer internet day, laten we onze kinderen deze onbekende spion meedragen in hun broekzak.

TikTok - een app die razend populair is onder tieners - maakt zich namelijk precies aan deze praktijken schuldig. Het platform houdt alles bij wat gebruikers doen en waar ze naar kijken en stuurt deze data vervolgens door naar China. Dat is gevaarlijk, voor onze kinderen, maar ook voor ons als samenleving. We zouden een niet-democratische grootmacht niet zoveel data cadeau moeten doen.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CDA moet blijven gaan voor een rechtvaardige samenleving, maar de weg ernaartoe moeten we beter afleggen

'We moeten benoemen dat wij blijven doen wat nodig is om goede rentmeesters te zijn, maar ook zorgen dat we de weg ernaartoe beter afleggen. In naam van een rechtvaardige samenleving', schrijven twee CDA'ers.

Afbeelding

Het gaat erom spannen: Wat wordt Israëls uiteindelijke identiteit? Bazel of Sinaï?

De wortels van de huidige spanningen in Israël reiken diep. Uiteindelijk gaat het over de vraag wat doorslaggevend is: het religieuze recht óf moderne, seculiere wetten, schrijft hoogleraar Joodse studies Bart Wallet.

Afbeelding

Hoe de aanpak van racisme nog veel beter kan in Nederland: 'Betrek slachtoffers in het hele proces'

Bedrijven en scholen wíllen discriminatie wel aanpakken, maar de aanpak is lang niet altijd effectief. Twee onderzoekers bij Movisie geven tips hoe het beter kan. 'Zorg dat er überhaupt beleid tegen discriminatie is.'

Afbeelding

Tien jaar na de ramp in Bangladesh: Wanneer komt er eindelijk wetgeving voor de kledingindustrie?

Tien jaar geleden kwamen er in Bangladesh 1134 arbeiders om bij het instorten van een kledingfabriek. Maar nog steeds zijn veilige werkomstandigheden niet gegarandeerd, schrijven Namza Aktar en Ruben Korevaar.

Afbeelding

Boeren en de natuur hebben beide recht op onafhankelijk advies over bestrijdingsmiddelen

Iemand die je adviseert over bestrijdingsmiddelen, maar ze óók aan je wil verkopen. Dat is een ongezonde combinatie. Landbouwminister Adema laat die koppeling volgens Natuur & Milieu grotendeels ongemoeid.

Afbeelding

Wat doe je als er een extra belasting komt op vlees en zuivel? 'Dan is het bijna onbetaalbaar'

Om 55 procent CO2-vermindering in 2030 te behalen, moet het kabinet strengere regels invoeren en een consumptiebelasting op vlees en zuivel overwegen. Zou zo’n maatregel invloed hebben op je consumptiegedrag?