Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Opinie
Voor mij was het nieuw. Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest? Is het nodig om nu direct in te grijpen? Veel Kamerleden hebben de app al van hun telefoon verwijderd. Want het is onheilspellend.
Nico Drost • Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie
maandag 6 februari 2023 om 02:00 aangepast 12:22
Achter een façade van schattige dierenfilmpjes en hippe dansjes schuilt op TikTok een fijnmazig surveillancesysteem. Met een verfijnd algoritme weet TikTok precies hoe jij je voelt.
Achter een façade van schattige dierenfilmpjes en hippe dansjes schuilt op TikTok een fijnmazig surveillancesysteem. Met een verfijnd algoritme weet TikTok precies hoe jij je voelt. beeld anp / Patricia Rehe

Voor één miljoen tieners in Nederland is dit elke dag realiteit. En het meest frappante is: we doen er niets tegen. Ook dinsdag, op Safer internet day, laten we onze kinderen deze onbekende spion meedragen in hun broekzak.

TikTok - een app die razend populair is onder tieners - maakt zich namelijk precies aan deze praktijken schuldig. Het platform houdt alles bij wat gebruikers doen en waar ze naar kijken en stuurt deze data vervolgens door naar China. Dat is gevaarlijk, voor onze kinderen, maar ook voor ons als samenleving. We zouden een niet-democratische grootmacht niet zoveel data cadeau moeten doen.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.