Biden zet eigenlijk het ‘America First-beleid’ van Donald Trump voort

Opinie
De VS hebben iets in beweging gezet en dat is voorlopig niet te stoppen: de wens om zelfvoorzienend te zijn. En van ‘Koop Amerikaanse waar’ naar ‘Koop Nederlandse waar’ is een kleine stap, schrijft Peter de Waard
Peter de Waard • economieredacteur bij de Volkskrant
vrijdag 3 februari 2023 om 06:32
Trump en Biden tijdens een debat in 2020 voor de presidentsverkiezingen.
Trump en Biden tijdens een debat in 2020 voor de presidentsverkiezingen. beeld Epa/michael Reynolds

Koopt Nederlandse waar, dan helpen we elkaar.’ Of: ‘Koopt toch in den vreemde niet wat het eigen land u biedt.’

Met deze nationalistische slogans wilde de Vereniging Nederlands Fabrikaat in de jaren dertig van de vorige eeuw burgers stimuleren om producten van eigen bodem te kopen. Er werd zelfs in 1935 een prentenboek van uitgegeven met Nederlandse producten, waarvan een groot deel nu niet meer bestaat: Gimborn vlakgommen, Stockhuyzen jam, P. Sluis vogelvoer en Rupax tennisschoenen. Tussen 1931 en 1938 was de import van schoenen, textiel, boter en vlees gequoteerd. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gert Jan Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.

Afbeelding

Henk de Jong (1932-2023) verstond de vragen van zijn tijd en zocht naar nieuwe begaanbare wegen

De Nederlands-gereformeerde theoloog Henk de Jong 'ging de uitdaging aan om nieuwe begaanbare wegen te zoeken en daarin naast zoekende mensen te gaan staan'. Bijzonder hoogleraar Jaap Dekker gedenkt zijn leermeester.

Afbeelding

Kantel het nieuwe NGK-logo

In het nieuwe logo voor de toekomstige Nederlandse Gereformeerde Kerken zijn mooie symbolen verwerkt. Het kreeg in vorm en kleuren (aarde, water en licht) de betekenis van 'ichthus', Grieks voor vis, de eerste letters van de woorden Jezus Christus, Zoon van God, Verlosser (Nede..