Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Opinie
Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur.
Freek Vergeer • jurist en werkzaam als onderzoeker Israel en Midden-Oosten bij CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israël
donderdag 2 februari 2023 om 13:00 aangepast 3 februari 2023 21:38
Rook boven Gaza in de vroege ochtend van 2 februari, na een Israëlische luchtaanval, enkele uren nadat Israël een Palestijnse raket had onderschept.
Rook boven Gaza in de vroege ochtend van 2 februari, na een Israëlische luchtaanval, enkele uren nadat Israël een Palestijnse raket had onderschept. beeld apa

In het nieuws zien we berichten over aanvallen in Israël. In verschillende media wordt aangegeven dat het gaat om een spiraal van geweld en aanvallen over en weer, zonder duiding van deze aanvallen. Zie bijvoorbeeld een artikel van Trouw van 28 januari 2023 (’Een reeks van gewelddadige incidenten’) of een artikel van de NOS van 26 januari 2023 (’nieuwe escalatie’). Maar ook in een artikel van de Volkskrant op 30 januari 2023 (’ongekende uitbarsting van geweld’). Dit roept het gevoel op dat beide partijen geweld gebruiken en dus daarmee op moeten houden, voordat het escaleert. Maar er is een groot verschil tussen het geweld dat Israël toepast en het geweld dat de Palestijnen toepassen. Waarom is het belangrijk om hierin onderscheid te maken?

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de aanpak van racisme nog veel beter kan in Nederland: 'Betrek slachtoffers in het hele proces'

Bedrijven en scholen wíllen discriminatie wel aanpakken, maar de aanpak is lang niet altijd effectief. Twee onderzoekers bij Movisie geven tips hoe het beter kan. 'Zorg dat er überhaupt beleid tegen discriminatie is.'

Afbeelding

Tien jaar na de ramp in Bangladesh: Wanneer komt er eindelijk wetgeving voor de kledingindustrie?

Tien jaar geleden kwamen er in Bangladesh 1134 arbeiders om bij het instorten van een kledingfabriek. Maar nog steeds zijn veilige werkomstandigheden niet gegarandeerd, schrijven Namza Aktar en Ruben Korevaar.

Afbeelding

Boeren en de natuur hebben beide recht op onafhankelijk advies over bestrijdingsmiddelen

Iemand die je adviseert over bestrijdingsmiddelen, maar ze óók aan je wil verkopen. Dat is een ongezonde combinatie. Landbouwminister Adema laat die koppeling volgens Natuur & Milieu grotendeels ongemoeid.

Afbeelding

Wat doe je als er een extra belasting komt op vlees en zuivel? 'Dan is het bijna onbetaalbaar'

Om 55 procent CO2-vermindering in 2030 te behalen, moet het kabinet strengere regels invoeren en een consumptiebelasting op vlees en zuivel overwegen. Zou zo’n maatregel invloed hebben op je consumptiegedrag?

Afbeelding

'Tent of Nations' op de Westelijke Jordaanoever: een boodschap van vrede of toch van misleiding?

Een begrip voor veel mensen: de boerderij van de familie Nassar met de naam 'Tent of Nations' op de Westelijke Jordaanoever. Maar treedt Israël hier werkelijk op als onredelijke kolonisator, vraagt Frank Vergeer zich af.

Afbeelding

Als de synode besluit om te fuseren, is een plaatselijke kerk dan verplicht om aan te sluiten?

Gaat een plaatselijke kerk automatisch over naar de fusiekerk van vrijgemaakte- en Nederlands-gereformeerden? Jurist en advocaat Pieter Pel bestrijdt dat. Zijn collega Hans Bügel betoogt dat Pel ongelijk heeft.