De herdenking van de Watersnoodramp in 1953 is een uitgelezen moment om te leren van de geschiedenis

Opinie
De herdenking van de Watersnoodramp in 1953 is een uitgelezen moment om te leren van de geschiedenis, schrijft Lotte Jensen, auteur van Wij en het water. We hebben niet alleen een alerte overheid nodig. Burgens zijn zelf ook aan zet.
Lotte Jensen • hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen
maandag 30 januari 2023 om 13:12 aangepast 15:19
Luchtopname van de Zeeuwse Deltawerken ter hoogte van de Roompotsluis in de Oosterscheldekering. Deze stormvloedkering wordt beschouwd als de meest indrukwekkende waterkering ooit in Nederland gebouwd.
Luchtopname van de Zeeuwse Deltawerken ter hoogte van de Roompotsluis in de Oosterscheldekering. Deze stormvloedkering wordt beschouwd als de meest indrukwekkende waterkering ooit in Nederland gebouwd. beeld anp / your captain luchtfotografie

Op 1 februari 2023 is het zeventig jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Deze vormt een ijkpunt in de Nederlandse geschiedenis: de ramp is opgenomen in de Canon van Nederland, waarin vijftig gebeurtenissen en personen zijn opgenomen die betekenisvol waren voor dit land. Dat is op zichzelf al reden genoeg om er aandacht aan te besteden. Herdenkingen voegen daar nog een extra dimensie aan toe. Die vormen een uitgelezen moment om ook te reflecteren op de eigen tijd: welke lessen kan de geschiedenis ons nu leren?

In haar essay Crisis! laat historicus Beatrice de Graaf zien dat de omgang met vroegere rampen relevante inzichten voor het heden biedt, zowel voor overheden als burgers. Ze beschrijft overtuigend hoe het systeem van crisisb..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Laat supporters van Excelsior meedenken over hoe je diversiteit het beste bespreekbaar maakt

Was het echt nodig om El Yaakoubi's aanvoerdersband af te nemen? Hij nam namelijk geen plaats achter de grote #OneLove-banner tijdens de wedstrijd tegen SC Cambuur. 'Ik ben niet tegen die groepering, maar ook niet voor'.

Afbeelding

Er zijn vier goede redenen voor kerken om te gaan investeren in digitale marketing

Moderne marketingstrategieën gebruiken en het evangelie verkondigen, gaat dat wel samen? Nikolaas Sintobin zegt volmondig ja. Helemaal nu hij de vruchten ervan ziet.

Afbeelding

Maak kennis met drie columnisten: Henk den Uijl, Annemarie van Heijningen en Sahar Noor

Vanaf deze zaterdag zien de opiniepagina’s van het Nederlands Dagblad er anders uit. Ook zijn er nieuwe columnisten en bekende columnisten die vaker gaan schrijven. Leer drie van de columnisten kennen.

Afbeelding

Moet het kabinet haar beleid aanpassen vanwege de recente verkiezingsnederlaag?

De verkiezingsoverwinning van BBB hoeft geen invloed te hebben op kabinetsbeleid. De Eerste Kamer moet namelijk onafhankelijk van de Tweede Kamer opereren, schrijft student bestuurskunde Thijs Scherrenburg.

Afbeelding

Tot mijn verbazing ben ik nog geregeld in de kerk te vinden. Waarom eigenlijk?

De kerken zitten minder vol dan vóór corona, en vooral de dertigers worden gemist, meldde deze krant onlangs. Tot mijn verbazing ben ik, dertiger, zelf nog geregeld in de kerk te vinden. Maar waarom eigenlijk?

Afbeelding

Help natuur, milieu én landbouw op basis van een inventarisatie van alle wensen, keuzes en voorwaarden

Nederland kan lessen trekken uit de ruilverkaveling van de landbouw. Inventariseer alle keuzes, wensen en voorwaarden voor natuur, milieu en landbouw, legt Henk de Vries uit.