De schepping wordt verwoest, en de kerk blijft oorverdovend stil

Opinie
Terwijl de politiek en vervuilende bedrijven de schepping onherstelbaar verwoesten, blijft de kerk oorverdovend stil, constateert theoloog en klimaatactivist Rozemarijn van ‘t Einde.
Rozemarijn van ’t Einde
woensdag 1 februari 2023 om 13:23 aangepast 15:06
Rozemarijn van 't Einde: 'Ik hoop op kerkdiensten waarin de klimaatramp niet af en toe een thema is, maar waar het altijd onderliggend aanwezig is.'
Rozemarijn van 't Einde: 'Ik hoop op kerkdiensten waarin de klimaatramp niet af en toe een thema is, maar waar het altijd onderliggend aanwezig is.' beeld anp / Dirk Hol
Essays

Ik ben opgegroeid met het geloof dat God deze aarde heeft geschapen en de mens als opdracht heeft meegegeven om zorg te dragen voor de schepping. Ik heb geleerd dat God mensen roept om elke naaste lief te hebben als zichzelf. Ik leerde dat de werkelijke waarde van het leven niet zit in spullen of geluksmomenten, maar in gewetensvol leven, een betrokkenheid bij wat er om je heen gebeurt. 

In de kerk wordt gesproken over het koninkrijk van God, dat pas in de toekomst ten volle zal bestaan, maar waaraan we nu al mogen bouwen. Dit is het geloof waar ik me in thuis voel, dat ik lief heb. Tegelijk heb ik een ingewikkelde relatie met mijn eigen religie en voel me vaak hopeloos over het instituut kerk. Al te vaak is de kerk in de geschiedenis ond..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.

Afbeelding

De prijs van een shirt is onbetaalbaar wanneer kleding een wegwerpproduct blijft

Het is tien jaar geleden dat in Bangladesh een grote textielfabriek instortte. Hoe staat het nu met de kledingindustrie, vraagt Lisette van Dalen zich af. 'We zijn ons niet bewust wat de waarde van onze kleding is.'

Afbeelding

Ik verlang naar vrede, en juist daarom ben ik geen pacifist

Hoe kun je nog een seconde denken aan vredesbesprekingen als je ziet wie Poetin als voorhoede in de oorlog stuurt?, vraagt Klaas Vos zich af. 'Vanwege een diep verlangen naar vrede ben ik principieel geen pacifist.'

Afbeelding

De schepping wordt verwoest, en de kerk blijft oorverdovend stil

Terwijl de politiek en vervuilende bedrijven de schepping onherstelbaar verwoesten, blijft de kerk oorverdovend stil, constateert theoloog en klimaatactivist Rozemarijn van 't Einde.

Afbeelding

Een vriendschap kent vele facetten en kan je zomaar wijze lessen voor het leven leren

De onverwachte vriendschap met Jack, twee jaar geleden, leerde Hanneke Veurink-Malda over de rafels van het leven en dat sommige problemen niet vragen om een oplossing, maar om nabijheid.

Afbeelding

De term kloof is een onproductieve term die vooral resoneert bij ontevredenen

'De kloof' tussen stad en platteland is een simplificatie die geen recht doet aan velerlei scheidslijnen die dwars door steden en landelijk gebied lopen. Een essay van de Friese migrant en oud-Franeker Sjirk Kuijper.