De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Opinie
Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.
Joas Wagemakers • islamoloog en als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Filosofie en Religiewetenschappen van de Universiteit Utrecht
vrijdag 27 januari 2023 om 12:49 aangepast 16:26
Pegida-voorman Edwin Wagensveld, hier op archiefbeeld, wilde zondag publiekelijk een koran verscheuren. 'Voor sommige moslims bevestigen zulke acties (...) vooral het idee dat het Westen ten diepste anti-islamitisch is.'
Pegida-voorman Edwin Wagensveld, hier op archiefbeeld, wilde zondag publiekelijk een koran verscheuren. 'Voor sommige moslims bevestigen zulke acties (...) vooral het idee dat het Westen ten diepste anti-islamitisch is.' beeld anp / Bart Maat

Zondag 22 januari was het weer zover: de voorman van de Nederlandse afdeling van de anti-islamitische organisatie Pegida, Edwin Wagensveld, was naar Den Haag gekomen om een koran te verscheuren. Hij had al diverse malen geprobeerd een exemplaar openlijk te verbranden, maar kreeg daar telkens geen toestemming voor.

Wagensvelds poging de koran te verbranden staat niet op zichzelf. De dag voor diens actie verbrandde de Deens-Zweedse activist Rasmus Paludan in Stockholm daadwerkelijk een koran. Ook dat was niet de eerste keer: er zijn al op diverse plaatsen in de wereld korans verbrand, onder andere door de Amerikaanse dominee Terry Jones, die al honderden exemplaren in vlammen heeft laten opgaan.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.