In Disneyfilms zitten steeds meer ‘woke’ invullingen. Zou Disney zijn eigen studio’s nog herkennen?

Opinie
Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. In de afgelopen honderd jaar groeide de recordwinnaar van Oscars uit tot de meest gelauwerde filmproducent aller tijden. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?
Michiel van Hout
donderdag 26 januari 2023 om 15:30
TV Voorkeur: Close Up - Walt Disney
TV Voorkeur: Close Up - Walt Disney beeld

Mijn eerste bioscoopervaring stamt uit 1987. Als gezin zagen we Snow White and the Seven Dwarves, toen al vijftig jaar oud, in een van de mooiste filmzalen van Nederland. Met de eerste lange animatiefilm schreef Disney destijds geschiedenis. Klassiekers als deze waren jarenlang de enige films die we gezamenlijk keken. Hoewel de filmsmaak van ons gezin steeds verder uiteen groeide, bleven Disney-films ons altijd fascineren.

Als kind droomde ik ervan om ooit zelf in de studio’s te tekenen. Tot ik in 2017 mijn laatste vergeefse sollicitatiebrief richting Burbank stuurde. Daarna gaf ik het op. Niet zozeer omdat deze kinderdroom toch niet in vervulling zou gaan. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.