In Disneyfilms zitten steeds meer ‘woke’ invullingen. Zou Disney zijn eigen studio’s nog herkennen?

Opinie
Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. In de afgelopen honderd jaar groeide de recordwinnaar van Oscars uit tot de meest gelauwerde filmproducent aller tijden. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?
Michiel van Hout
donderdag 26 januari 2023 om 15:30
TV Voorkeur: Close Up - Walt Disney
TV Voorkeur: Close Up - Walt Disney beeld

Mijn eerste bioscoopervaring stamt uit 1987. Als gezin zagen we Snow White and the Seven Dwarves, toen al vijftig jaar oud, in een van de mooiste filmzalen van Nederland. Met de eerste lange animatiefilm schreef Disney destijds geschiedenis. Klassiekers als deze waren jarenlang de enige films die we gezamenlijk keken. Hoewel de filmsmaak van ons gezin steeds verder uiteen groeide, bleven Disney-films ons altijd fascineren.

Als kind droomde ik ervan om ooit zelf in de studio’s te tekenen. Tot ik in 2017 mijn laatste vergeefse sollicitatiebrief richting Burbank stuurde. Daarna gaf ik het op. Niet zozeer omdat deze kinderdroom toch niet in vervulling zou gaan. 

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ben je bereid een plastictoeslag op wegwerpverpak- king te betalen?

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor wegwerpplastic, met grote gevolgen voor onder andere afhaalrestaurants. Het doel is om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan en recycling te bevorderen.

Afbeelding

Bouw hoger. 'De tijd dat we iedereen tevreden kunnen houden, is al lang en breed voorbij'

Om te ontsnappen uit de vastgelopen woningmarkt moeten we niet méér bouwen maar hoger. Verhoog bijvoorbeeld bestaande gebouwen. Dat is sneller, efficiënter, goedkoper en schoner, vindt Sipke Meindertsma.

Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’