De overheid kan er weer niet om heen, de waarde van grond voor woningbouw ligt te hoog

Opinie
Een halve eeuw geleden was het land ook al verdeeld over de vraag wie mag profiteren van de (hoge) prijs van grond voor woningbouw: eigenaar of samenleving? Minister Hugo de Jonge moet iets doen wat zijn voorgangers nooit lukte, stelt expert Erwin van der Krabben.
Erwin van der Krabben • hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de Radboud Universiteit in Nijmegen
dinsdag 24 januari 2023 om 17:01
Nieuwbouw in Rotterdam-Zuid. 'Steeds meer projecten zijn financieel niet haalbaar' door (te) dure grondaankoop.
Nieuwbouw in Rotterdam-Zuid. 'Steeds meer projecten zijn financieel niet haalbaar' door (te) dure grondaankoop. beeld anp / Hans van Rhoon

De slimste oudere mens weet het nog wel: op 22 maart 1977 viel het roemruchte kabinet-Den Uyl over de grondpolitiek. Ook in die tijd was er een dringend woningtekort en moest er worden gebouwd op grond die vaak, hoe actueel, in handen van boeren was. Om die grond te kunnen kopen, moest de bestemming ervan worden gewijzigd. De politieke vraag die speelde was onder meer: wat moest de overheid betalen aan grondbezitters wanneer ze die zou onteigenen?

De prijs kon worden berekend naar marktwaarde (toekomstige bestemming) of naar gebruikswaarde (huidige, meestal landbouwbestemming). Die eerste rekensom leverde de grondeigenaar beduidend meer geld op. Maar, u voelt hem al, de PvdA vond destijds dat de waardestijging van grond aan de samenleving..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?