Hopelijk komt er met Mirjam Bikker een andere visie op Israël bij de ChristenUnie

Column
Met ‘Leiderschap’ wordt ‘aanvoerderschap’ laat Mirjam Bikker ons land kennismaken met haar als nieuwe fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Vanachter de keukentafel. Het CU-electoraat wordt met de neus op de feiten gedrukt. Bikkers politiek wordt zonder Segers op de een of andere manier anders gefabriceerd dan tot nu toe het geval was.
Lody van de Kamp
maandag 23 januari 2023 om 11:42 aangepast 12:38
Lody van de Kamp
Lody van de Kamp beeld Dick Vos

Als CDA’er was ik nooit intensief bezig met de manier waarop een ChristenUnie of een SGP zich profileerden binnen het politieke landschap. Uiteindelijk kan een mens maar een van deze clubs dienen. En dat was het CDA. 

Waarom het CDA? In 1997, kort na mijn toetreden tot het CDA, liep ik op de reformatorische gezinsbeurs Wegwijs in Utrecht langs de stand van de toenmalige RPF, een van de voorlopers van de huidige CU. Prompt werd ik aangesproken. ‘Rabbijn van de Kamp, met uw lidmaatschap van het CDA bent u als Jood nu bijna thuis. Wanneer u nu overstapt naar onze partij RPF komt u helemaal thuis.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?