‘Dodelijk vermoeiend.’ Waarom ik in 2023 minder wil vinden over van alles en nog wat

Opinie
De nationale gewoonte overal een mening over te moeten hebben lijkt wel een ziekte, schrijft Jos Strengholt. Hij neemt zich voor het dit jaar anders te doen.
Jos Strengholt • directeur van Stichting Nijlvallei
maandag 9 januari 2023 om 14:28 aangepast 15:02
In de stad Groningen werd afgelopen zomer gedemonstreerd tegen het coronabeleid onder de noemer Het Klopt Niet. 'Ik ga mijn best doen me minder te laten meeslepen met alles wat we dit jaar enorm belangrijk moeten vinden.'
In de stad Groningen werd afgelopen zomer gedemonstreerd tegen het coronabeleid onder de noemer Het Klopt Niet. 'Ik ga mijn best doen me minder te laten meeslepen met alles wat we dit jaar enorm belangrijk moeten vinden.' beeld anp / Venema Media

We ventileren te veel meningen, naar mijn mening. We moeten van alles wat vinden, we moeten overal iets over denken, en daar vervolgens gewag van maken. Ik vind het dodelijk vermoeiend en wil in 2023 minder vinden over van alles en nog wat.  Wat maakt het, om maar eens wat te noemen, uit hoe ik denk over wat tussen Israël en Palestijnen gebeurd? En denkt u dat de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi zit te wachten op mijn mening over zijn beleid?

Uiteraard is het niet van veel belang wat ik vind. Mijn opvattingen zijn natuurlijk altijd volkomen terecht, maar wat geeft een ander daarom? En wat helpt het mij of die ander? Ik eet er geen boterham meer door, en de ander evenmin. Hoewel, in het fondswervende werk dat ik mijn hele leven al..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Bijbel is geen boek over seksuologie. Christenen moeten ook andere kennis gebruiken

Als het over eten en drinken gaat, baseren christenen zich niet alleen op de Bijbel maar ook op andere kennis. Het bevreemdt Tineke van der Veer dat ze dat niet doen als het gaat om een andere basisbehoefte: seks.

Afbeelding

Het is tijd om het voor de das op te nemen: Er ís helemaal geen dassenprobleem

Het is tijd om het voor de das op te nemen, stelt Arend Spijker, voorzitter van Das&Vecht. Er is namelijk helemaal geen dassenprobleem.

Afbeelding

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een

Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Afbeelding

Verzetsmensen leren je de les van morele waarden die het persoonlijk leven te boven gaan

De ouders van Joke Scheepstra zaten in de Tweede Wereldoorlog beiden in het verzet. Zij weet wat het belang is van de les van verzetsmensen en is ook daarom verontwaardigd dat de NTR tv-kijkers die kans ontneemt.

Afbeelding

'Stilstaan is ook vooruitgaan', is een mooie slogan voor de spirituele zorg

Zorgverleners geven aan dat ze vaak niet durven te vragen hoe het met een patiënt gaat, uit angst dat er dan een verhaal naar boven komt dat té zwaar om dragen is. Maar die onmacht is óók bevrijdend, stelt Lindsy Desmet.

Afbeelding

Verschillende overheden met gedeelde verantwoordelijkheid. Is dat eigenlijk wel handig?

Is besturen door zowel Rijk als provincie wel zo aantrekkelijk? Het klinkt als een mooi ideaal (alle overheden naast elkaar!), maar politiek kan het een mijnenveld opleveren, stelt Yourai Mol.