Een steviger nieuwskatern

Achtergrond
In de kelder van het Amersfoortse kantoorpand waar de redactie van het Nederlands Dagblad is gevestigd, bevindt zich een magazijn waar de historie van de krant is samengebald. In tientallen leggers staan daar alle bijna tachtig jaargangen van de krant. Het is heerlijk om daar af en toe wat in te struinen. En dan valt op hoe de krant voortdurend in beweging is gebleven.
Nico de Fijter
zaterdag 7 januari 2023 om 03:22

Tot nog niet eens zo heel erg lang geleden verschenen alle Nederlandse kranten nog op dat immense broadsheet-formaat. Het is moeilijk voorstelbaar dat we ons daar zo lang tevreden mee hebben gesteld. Deze krant stapte in de herfst van 2010 af van dat grote formaat. Maar pak je er een stapeltje kranten van nog maar een jaar of vijf geleden bij, dan valt al snel de gedachte binnen: poeh, wat is de krant ook sindsdien veranderd.

Een krant is als een woning. De fundering is onveranderlijk sterk, de dragende muren doen hun werk. Maar met regelmaat merk je: hier is onderhoud nodig. Nieuw vloertje, ander behangetje, nieuwe douche, een muurtje dat doorgebroken kan worden. Zo blijft het heel fijn wonen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe we vaagtaal en jeukwoorden als 'co-creatie' en 'kwaliteitsslag' uit de krant proberen te houden

'Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is', leerde Japke-d. Bouma de ND-redactie in een Amersfoorts café. Aan ons als journalisten de taak om moeilijke taal glashelder te krijgen.

Afbeelding

Wie vrede wil tussen Israël en de Palestijnen, moet met álle partijen over concrete voorstellen spreken

Met heilige teksten je macht en invloed uitbreiden, oud-senator Hanneke Gelderblom ziet dit 'religieus imperialisme' wereldwijd oprukken. Dat vergt ook in Nederland alertheid. 'Want dan mag je Joden alles verwijten.'

Afbeelding

Perspectief-jongeren: Het is tijd dat de ChristenUnie afrekent met haar eurosceptische imago

Laat het partijcongres van de ChristenUnie uitspreken dat de partij gelooft in Europa, schrijft Annelle van der Wel namens jongerenorganisatie Perspectief.

Afbeelding

Doop met water uit waterkanon een politiek statement? Avondmaal vieren met supermarktwijn is dat ook

Zijn de doop en het avondmaal niet-politieke rituelen? Zeker niet, schrijft theoloog Peter-Ben Smit. Christus zet de maatschappelijke orde op z’n kop. ‘Een beetje water uit een waterkanon kan daar ook nog wel bij.’

Afbeelding

Uit woede of ongeluk breken met God? 'Ik had juist de neiging om wel op zoek te gaan naar houvast'

De maand mei was een tranendal voor schrijver en muzikant Aafke Romeijn, zelf een ‘godzoeker’. Wat doe je met dit verdriet, deze rouw? Vind je troost in het geloof of betekent het een definitief afscheid?

Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.