Natuurlijk heeft Benedictus XVI fouten gemaakt, maar welke theoloog kan hem in zijn schrijven evenaren?

Opinie
Op oudjaarsdag kwam het verdrietige nieuws naar buiten dat emeritus paus Benedictus XVI is overleden. Wanneer zo’n groot figuur overlijdt, vind ik het altijd interessant naar de krantenkoppen te kijken om te zien hoe de wereld reageert. Het trof mij dat direct de kritische noot werd geplaatst.
Tom Schepers • theoloog, kunstenaar en auteur van 'Op zoek naar de heilige graal: Herontdekking van het christelijk geloof'
vrijdag 6 januari 2023 om 16:44
Paus Franciscus stond op uit zijn rolstoel om, leunend op een stok, in stilte te bidden bij de kist van zijn overleden voorganger Benedictus XVI.
Paus Franciscus stond op uit zijn rolstoel om, leunend op een stok, in stilte te bidden bij de kist van zijn overleden voorganger Benedictus XVI. beeld Vatican Media

Zo berichtte het Nederlands Dagblad: ‘Joseph Ratzinger (1927-2022) overleden: briljant theoloog, teleurstellende paus.’ De auteur, Wim Houtman, gaf een evenwichtig commentaar. Hij benoemde de positieve kant, maar ging ook in op de misstappen, onhandige uitspraken en uiteraard het beperkte optreden in het kader van de misbruikschandalen.

Het valt mij op dat wij vaak ons best doen zo snel mogelijk publiekelijk de kritische noot te plaatsen. Dit is zeker het geval wanneer de overleden persoon een groots instituut representeert. Toen Michail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjet-Unie, in het afgelopen jaar overleed, spraken wij over de grote invloed die hij heeft gehad bij de ontmanteling van het communistisch regime. Maar daarbij moest..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderschat het nut van de ervaringsdeskundige niet. 'Het begint met: wat is jóuw verhaal'

Dat Rinke Verkerk vragen heeft bij al die zelfbenoemde coaches ontneemt het zicht op het belang van ervaringsdeskundigen, vindt Els Dijkema-van der Linden.

Afbeelding

Spektakel rond een 'vloektablet': bevestigt een oude tekst de 'Bijbelgetrouwe onderbuik'?

Een opgevouwen stukje lood van twee bij twee centimeter veroorzaakt opschudding. Zijn de strepen en butsen erop beschadigingen? Of vormen ze een oude Kanaänitische vloektekst uit de tijd van Jozua?

Afbeelding

Balanceren tussen liefde en waarheid vergt relationele integriteit. Afstand nemen hoort daar niet bij

Wat als liefde voor de ander en de eigen overtuiging van de waarheid op gespannen voet met elkaar komen te staan? Therapeut Philip Troost zag het terug in de discussie over InSalvation en christelijke homo’s.

Afbeelding

Leuk, die akkerranden, keverbanken en wintervoedselveldjes, maar voor de natuur is meer nodig

Het beoogde Landbouwakkoord is te veel gebaseerd op wensdenken. Alleen met doordachte maatregelen kan er sprake zijn van biodiversiteitswinst en een boterham voor boeren, schrijft akkervogelonderzoeker Ben Koks.

Afbeelding

Economiedocenten zijn het vaak met elkaar oneens. Is economie 'ook maar een mening'?

Met het vak economie kun je alle kanten op, zo blijkt uit onderzoek onder economiedocenten. Zo gauw de ene econoom iets roept, is er een ander om dat te weerleggen, schrijft economieredacteur Peter de Waard.

Afbeelding

Gezondheidswaarschuwing op alcohol, goed idee? 'De volgende stap is een bord bij de snackbar'

In Ierland wordt een gezondheidswaarschuwing op alcoholproducten verplicht. Is een waarschuwing op alcoholproducten een goed idee? Zou zo'n maatregel consumentengedrag veranderen? Acht lezers reageren.