Kerk en koloniaal onrecht: kunnen we ontdekken waar we systemen van ongelijkheid in stand houden?

Opinie
De excuses van Rutte voor het slavernijverleden stellen ook kerken en zendingsorganisaties voor vragen: Durven wij het aan om de relaties met onze partners in andere landen te bevragen op recht, gelijkwaardigheid en wederkerigheid?
Berdine van den Toren-Lekkerkerker • interim-directeur van de Nederlandse Zendingsraad
dinsdag 27 december 2022 om 16:00
Vorige week sprak premier Rutte excuses uit voor het kwaad van het Nederlandse slavernijverleden. Ook voor kerken ligt er een taak: Durven we onszelf onder de loep te nemen en onze vooroordelen in de ogen te zien?
Vorige week sprak premier Rutte excuses uit voor het kwaad van het Nederlandse slavernijverleden. Ook voor kerken ligt er een taak: Durven we onszelf onder de loep te nemen en onze vooroordelen in de ogen te zien? beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Vorige week sprak onze minister-president Rutte excuses uit namens de Nederlandse overheid voor het kwaad van het Nederlandse slavernijverleden. Het is goed dat het historische onrecht wordt benoemd, dat er een zekere bereidheid is het kwaad onder ogen te zien. Verschillende nazaten van tot slaaf gemaakten vertelden dat ze deze woorden hebben ervaren als een erkenning van hun pijn en zelfs van hun eigenheid en zijn. Dit is belangrijk. 

wie stond centraal?

Maar: Wie mag besluiten wanneer en waar deze woorden gesproken kunnen worden? Waarom was er die haast? Waarom leek het zo moeilijk om in het proces naar de excuses samen te werken met de mensen om wie het werkelijk gaa..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ik verlang naar vrede, en juist daarom ben ik geen pacifist

Hoe kun je nog een seconde denken aan vredesbesprekingen als je ziet wie Poetin als voorhoede in de oorlog stuurt?, vraagt Klaas Vos zich af. 'Vanwege een diep verlangen naar vrede ben ik principieel geen pacifist.'

Afbeelding

Stoppen met de internationale studie Nederlands? 'Nederlands is groter dan Nederland'

Schaf Dutch Studies niet af, schrijven neerlandici Rick Honings en Sjef Barbiers. ‘Als studenten na hun studie terugkeren naar hun eigen land, zijn ze ambassadeurs van Nederland en de Nederlandse taal en cultuur.’

Afbeelding

Kiezen voor de Senaat is niet jouw taak. Nu gaat het over buslijnen, wegen en fietspaden

De Provinciale Statenverkiezingen worden te veel bepaald door landelijke politieke partijen. Maar bij deze verkiezingen kun je juist stemmen voor beter beleid in de eigen regio, schrijft student Shady Morsi.

Afbeelding

Veiligheid zoeken vanwege oorlog: asielzoekers zijn van alle tijden

Weet waar je het over hebt als je het over asielzoekers hebt, schrijft oudtestamenticus Gert Kwakkel. ‘Het Oude Testament leert ons welke grote invloed woorden kunnen hebben.’

Afbeelding

Hilversum, leer van Duitsland. Daar maken ze wél informatieve talkshows

Bij onze oosterburen geen dagelijkse praatprogramma's waarin experts met influencers en andere leken over van alles en nog wat spreken, maar inhoudelijk sterke talkshows, schrijft kijkcijferexpert Wim Bekkers.

Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.