Stel morele vragen over kunstmatige intelligentie. Er gebeurt iets wat we niet kunnen voorzien

Opinie
Kunstmatige intelligentie zal ons met steeds meer morele vragen gaan confronteren. We gaan profiteren van doorbraken op medisch gebied, maar komen ook in aanraking nieuwe schandalen die vergelijkbaar zijn met de toeslagenaffaire.
Jack Esselink • specialist kunstmatige intelligentie (AI) en zelfbenoemd) AI-theoloog des vaderlands
zondag 25 december 2022 om 20:28
Praat ook in de kerk met elkaar over kunstmatige intelligentie. Ook met deze techniek kun je je inzetten voor een rechtvaardiger wereld. Foto: twee hoofden die via steeds verspringende verlichte lampjes verschillende emoties laten zien. Kunstwerk van Viktor Vicsek dat vorige maand te zien was tijdens Amsterdam Light Festival.
Praat ook in de kerk met elkaar over kunstmatige intelligentie. Ook met deze techniek kun je je inzetten voor een rechtvaardiger wereld. Foto: twee hoofden die via steeds verspringende verlichte lampjes verschillende emoties laten zien. Kunstwerk van Viktor Vicsek dat vorige maand te zien was tijdens Amsterdam Light Festival. beeld anp / kim van dam

‘Gradually, then suddenly’ (langzaam,dan plotseling) is een beroemd citaat van de schrijver Ernest Hemingway dat voor mij de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI genoemd, een afkorting van het Engelse ‘Artificial Intelligence) weergeeft. Tot het voorjaar van 2022 leken de ontwikkelingen zich in een rustige lijn voort te bewegen, tot zich in de zomer en het najaar een explosie van innovatie zich aandiende. Nieuwe AI-systemen, met namen als DALLE-2, Midjourney en ChatGPT, hielden de gemoederen behoorlijk bezig en lieten mensen eigenhandig ervaren hoe je met behulp van een simpele tekstaanwijzing de computer van alles kon laten maken. Van surrealistische plaatjes van een groene kameel op de maan en stoelen in de vorm van een avoc..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Bijbel is geen boek over seksuologie. Christenen moeten ook andere kennis gebruiken

Als het over eten en drinken gaat, baseren christenen zich niet alleen op de Bijbel maar ook op andere kennis. Het bevreemdt Tineke van der Veer dat ze dat niet doen als het gaat om een andere basisbehoefte: seks.

Afbeelding

Het is tijd om het voor de das op te nemen: Er ís helemaal geen dassenprobleem

Het is tijd om het voor de das op te nemen, stelt Arend Spijker, voorzitter van Das&Vecht. Er is namelijk helemaal geen dassenprobleem.

Afbeelding

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een

Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Afbeelding

Verzetsmensen leren je de les van morele waarden die het persoonlijk leven te boven gaan

De ouders van Joke Scheepstra zaten in de Tweede Wereldoorlog beiden in het verzet. Zij weet wat het belang is van de les van verzetsmensen en is ook daarom verontwaardigd dat de NTR tv-kijkers die kans ontneemt.

Afbeelding

'Stilstaan is ook vooruitgaan', is een mooie slogan voor de spirituele zorg

Zorgverleners geven aan dat ze vaak niet durven te vragen hoe het met een patiënt gaat, uit angst dat er dan een verhaal naar boven komt dat té zwaar om dragen is. Maar die onmacht is óók bevrijdend, stelt Lindsy Desmet.

Afbeelding

Verschillende overheden met gedeelde verantwoordelijkheid. Is dat eigenlijk wel handig?

Is besturen door zowel Rijk als provincie wel zo aantrekkelijk? Het klinkt als een mooi ideaal (alle overheden naast elkaar!), maar politiek kan het een mijnenveld opleveren, stelt Yourai Mol.