Er is alle reden om verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Opinie
Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.
Wim Berkelaar • als historicus verbonden aan het HDC Centre for Religious History aan de Vrije Universiteit Amsterdam
woensdag 7 december 2022 om 15:16 aangepast 08:25
Johan van Hulst (1911-2018), tijdens de oorlog onderwijzer en directeur van de hervormde kweekschool in Amsterdam en mederedder van honderden Joodse kinderen uit de Hollandsche Schouwburg
Johan van Hulst (1911-2018), tijdens de oorlog onderwijzer en directeur van de hervormde kweekschool in Amsterdam en mederedder van honderden Joodse kinderen uit de Hollandsche Schouwburg beeld anp / andre de Heus
Niet te missen

Er is de laatste weken ophef over het begrip verzetshelden, dit in relatie tot de Tweede Wereldoorlog. De aanleiding was de vernieuwde tentoonstelling van het Verzetsmuseum, waarin ‘nieuwe perspectieven werden geboden en nieuwe accenten werden gelegd’. , Aldus directeur Liesbeth van der Horst. Meer dan voorheen worden in de vernieuwde opzet verzetshelden en hun vervolgers naast elkaar gezet en is er ook aandacht voor de daders.  ‘Juist door de andere keuzes die werden gemaakt te tonen, laat je zien dat het verzet niet makkelijk was, en een moedige keuze’, zegt Van der Horst. Een nobel streven waarmee niets mis is.

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Predikant Paul Blom: 'Je zult mij niet horen klagen over de komst van Mozaiek naar Rijssen'

Evangelische gemeente Mozaiek streek twee jaar geleden neer in Rijssen. Hervormd predikant Paul Blom ziet dat zijn kerk niet is leeggezogen. 'Er is een goede samenwerking en we verlangen deze te intensiveren'.

Afbeelding

Praten met christenen die scheiden. 'Waarom kom je daar nu pas mee? Was dat alles?'

We zouden graag willen dat het bij christenen minder voorkwam, die doodlopende huwelijken, maar cijfers laten een ander beeld zien. Niets menselijks is ons vreemd, schrijft taaldocent Annemieke Reesink.

Afbeelding

Tot mijn verbazing ben ik nog geregeld in de kerk te vinden. Waarom eigenlijk?

De kerken zitten minder vol dan vóór corona, en vooral de dertigers worden gemist, meldde deze krant onlangs. Tot mijn verbazing ben ik, dertiger, zelf nog geregeld in de kerk te vinden. Maar waarom eigenlijk?

Afbeelding

De Bijbel is geen boek over seksuologie. Christenen moeten ook andere kennis gebruiken

Als het over eten en drinken gaat, baseren christenen zich niet alleen op de Bijbel maar ook op andere kennis. Het bevreemdt Tineke van der Veer dat ze dat niet doen als het gaat om een andere basisbehoefte: seks.

Afbeelding

Er is alle reden om verzetsmensen gewoon verzetshelden noemen. Daar is niks mis mee

Verzetshelden overwonnen hun angst die anderen weerhield van acties tegen de bezetter. Volgens historicus Wim Berkelaar is er alle reden hen gewoon verzetshelden te noemen.

Afbeelding

Ik begon mij tijdens de kerkdiensten af te vragen: ‘wat als alles hier een leugen is?’

Maartje Kok deed een theologiestudie, maar begon zich tijdens kerkdiensten af te vragen: wat als alles wat ik hier hoor en ooit heb geleerd, een leugen is? Wat is waarheid? Ze vertelt over haar zoektocht.