Jongeren trekken keer op keer aan het kortste eind. Wie neemt hun druk weg?

Opinie
Studenten voelen zich niet gesteund door de generatie die het nu voor het zeggen heeft. Het is hoog tijd om de druk bij hen weg te halen, zodat ze een goede start kunnen maken op de arbeidsmarkt en in de samenleving.
Joram van Velzen • voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Daan Bos • communicatiemedewerker bij de Landelijke Studentenvakbond
maandag 5 december 2022 om 11:35 aangepast 14:20
Studeren is een voorrecht, maar we moeten de druk weghalen om te voorkomen dat het alleen voor sommigen haalbaar blijft. Beeld: studentenprotest tegen de aangekondigde renteverhoging op studieleningen (begin november).
Studeren is een voorrecht, maar we moeten de druk weghalen om te voorkomen dat het alleen voor sommigen haalbaar blijft. Beeld: studentenprotest tegen de aangekondigde renteverhoging op studieleningen (begin november). beeld anp / Sandra Uittenbogaart
Student

Het mag duidelijk zijn: er gaat iets mis in onze sociaal-economische afwegingen. De samenleving is zo ingericht dat jongeren bijdragen aan het inkomen van de ouderen. Nu de bevolking vergrijst en de levensverwachting stijgt, slaat de balans van de verzorgingsstaat uit in het nadeel van de jongeren.

We moeten het hebben over de olifant in de kamer: vergrijzing. In verhouding dragen jongeren steeds meer ouderen op hun schouders. Bovendien moeten jongeren de grootste existentiële uitdaging in de geschiedenis van de mens aanpakken: de klimaatcrisis.

Met hun opleiding bereiden studenten zich fulltime voor om een bijdrage te leveren aan de samenleving en om de problemen van onze tijd het hoofd te bieden. Nederlandse studenten zijn kampioen bijba..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.