Mag de kip eindelijk uit de kooi? De Kamer wil het, maar durft de stap nog niet te zetten

Opinie
Landbouworganisaties, denk vooruit en werk zelf mee aan een verbod op het houden van kippen in kooien, bepleit Geert Laugs. Duitse boeren gingen ons voor.
Geert Laugs • directeur van Compassion in World Farming (CIWF) Nederland
zaterdag 3 december 2022 om 18:45
'Nog elk jaar slijten zo'n vier miljoen kippen hun dagen in koloniehuisvesting.'
'Nog elk jaar slijten zo'n vier miljoen kippen hun dagen in koloniehuisvesting.' beeld anp / Patricia Rehe

In december 2020 nam de Tweede Kamer met een ruime meerderheid een glasheldere motie aan. De Kamer verzocht de regering het houden van kippen in kooien ‘zo snel mogelijk’ uit te faseren. Nu, twee jaar later, is er nog niets gebeurd en dreigt deze opdracht uit het zicht te verdwijnen.

Veel mensen denken dat kooien voor legkippen in Nederland al lang verboden zijn, maar niets is minder waar. De traditionele legbatterij is inderdaad verboden, maar nog elk jaar slijten zo’n vier miljoen kippen hun dagen in zogenaamde ‘koloniehuisvesting’. In een kooi van zo’n 2,5 vierkante meter zitten maar liefst circa dertig kippen dicht op elkaar. Per dier is er minder dan anderhalf A-viertje ruimte. Ze komen nooit buiten, kunnen nauwelijks met hun vleugel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De twijfelachtige erfenis van Charles Darwins racisme, dat benoemd moet worden in de geschiedenisboeken

Darwin wordt geprezen als de geniale grondlegger van de moderne biologie. Het zou echter passender zijn om naar hem te verwijzen als de notoire aanstichter van het wetenschappelijk racisme, vindt Ard Jan Biemond.

Afbeelding

Nederland is slecht in het oprichten van succesvolle start-ups. Hoe komt dat?

Iets nieuws bedenken, lukt Nederlandse ondernemers wel. Om er zakelijk een succes van te maken is veel moeilijker, merkt Peter de Waard. Dat bewijst nu ook Lightyear.

Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.