Rolverwisseling leidt tot uitstel debat over de echte zorgkeuzes en de premies

Opinie
Ziekenhuizen komen niet uit met hun budgetten. In plaats van dat de zorgverzekeraars dat risico dekken, schuiven ze het af op de zorgverlener. Als die dat niet meer pikt, wordt iets anders duidelijk: de premies deugen niet.
Christiaan Rompen • orthopedisch chirurg en medisch directeur van OCON Orthopedische kliniek
zaterdag 3 december 2022 om 18:50
Artsen en verpleegkundigen oefenen in het traumacentrum van Haaglanden Medisch Centrum. 'Nu ziekenhuizen door inflatie en hoge looneisen in een prijs-loonspiraal terechtkomen, is een groei van de zorguitgaven onvermijdelijk.'
Artsen en verpleegkundigen oefenen in het traumacentrum van Haaglanden Medisch Centrum. 'Nu ziekenhuizen door inflatie en hoge looneisen in een prijs-loonspiraal terechtkomen, is een groei van de zorguitgaven onvermijdelijk.' beeld anp / Phil Nijhuis

De Zorgverzekeringswet is helder over wie welke rol heeft in het Nederlandse zorgstelsel. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), zorgverzekeraars, zorgaanbieders, de patiënt en de toezichthouder, ieder heeft zijn eigen plichten en verantwoordelijkheden. Maar in de praktijk is er sprake van rolverwisseling en rolverzaking.

Zorgaanbieders zoals ziekenhuizen hebben taken van anderen op zich genomen. Zij nemen veel meer verantwoordelijkheid voor hun rekening dan de wet hen voorschrijft. Of het nu gaat om het verzekeringsrisico, de vergrijzing, bevolkingsgroei, inflatie of ziekteverzuim, de zorginstelling is zelf verantwoordelijk voor de gevolgen. Verpleegkundigen, artsen en andere zorgmedewerkers voelen dat iedere dag: ee..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De twijfelachtige erfenis van Charles Darwins racisme, dat benoemd moet worden in de geschiedenisboeken

Darwin wordt geprezen als de geniale grondlegger van de moderne biologie. Het zou echter passender zijn om naar hem te verwijzen als de notoire aanstichter van het wetenschappelijk racisme, vindt Ard Jan Biemond.

Afbeelding

Nederland is slecht in het oprichten van succesvolle start-ups. Hoe komt dat?

Iets nieuws bedenken, lukt Nederlandse ondernemers wel. Om er zakelijk een succes van te maken is veel moeilijker, merkt Peter de Waard. Dat bewijst nu ook Lightyear.

Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.