Hoe zorg jij dat je fysiek en mentaal fit blijft op je werk? ‘Niet alles hoeft of moet, maar mag’

Achtergrond
Het ziekteverzuim is in jaren niet zo hoog geweest als nu. Ruim vijf procent van de werknemers viel dit jaar uit. Meestal gaat het om kort verzuim vanwege fysieke klachten. Maar steeds vaker hebben werknemers mentale klachten, waardoor ze veel langer thuis zitten. Werknemers uit de horeca, de zorg en het onderwijs raken overspannen omdat de personeelstekorten zorgen voor een hoge werkdruk. En vaak voelen mensen zich – vanwege corona en het thuiswerken – minder verbonden met hun werk, waardoor ze zich sneller ziek melden.
Annelies Buit
zaterdag 3 december 2022 om 11:00
Boven (links naar rechts): Rineke de Wit, Jens Mostert, Sandra Oosterwolde, Mark Nikamp. Onder (links naar rechts): Maria Bouwman, Klaas Hoff, Joost van Halem, Siem Verkade
Boven (links naar rechts): Rineke de Wit, Jens Mostert, Sandra Oosterwolde, Mark Nikamp. Onder (links naar rechts): Maria Bouwman, Klaas Hoff, Joost van Halem, Siem Verkade beeld Achtergrond - Pixabay

nooit helemaal fit

Sandra Oosterwolde,
student theologie

Ik heb last van chronische vermoeidheid en pijn, dus ik ben nooit helemaal fit. Ik ben de afgelopen jaren goed begeleid door een ‘mensendieck’-therapeut, een gespecialiseerde fysiotherapeut en een coach. Zij leerden mij om in mijn dagelijkse planning veel rustmomenten in te bouwen. Ik werk en studeer parttime, waardoor ik een groot deel van mijn tijd zelf kan indelen. 

Ik heb gelukkig een werkgever die mij toestaat om veel thuis te werken, waardoor ik niet altijd hoef te reizen en niet in een drukke omgeving werk. Mijn werkgever en docenten tonen veel begrip en denken mee als ik aangeef dat het te druk te wordt. Ik mag soms tentamens later inleveren en lessen online volgen, waardoor ik..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De twijfelachtige erfenis van Charles Darwins racisme, dat benoemd moet worden in de geschiedenisboeken

Darwin wordt geprezen als de geniale grondlegger van de moderne biologie. Het zou echter passender zijn om naar hem te verwijzen als de notoire aanstichter van het wetenschappelijk racisme, vindt Ard Jan Biemond.

Afbeelding

Nederland is slecht in het oprichten van succesvolle start-ups. Hoe komt dat?

Iets nieuws bedenken, lukt Nederlandse ondernemers wel. Om er zakelijk een succes van te maken is veel moeilijker, merkt Peter de Waard. Dat bewijst nu ook Lightyear.

Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.