Eenzaamheid-mantra’s helpen mij niet verder. Wat helpt dan wel?

Opinie
Ook Robert ten Brink heft jouw eenzaamheid met Kerst niet op. Gevoelens van eenzaamheid vragen allereerst om erkenning, merkt Jan Willem Janse van MissieNederland.
Jan Willem Janse • is verantwoordelijk voor het thema ‘Samen (eenzaam) zijn’ bij netwerk MissieNederland
vrijdag 2 december 2022 om 17:25
'Voor mijzelf was het een oefening om de eenzaamheid te doorvoelen. Niet alleen de eenzaamheid van het nu; ook de gevoelens die er al waren.'
'Voor mijzelf was het een oefening om de eenzaamheid te doorvoelen. Niet alleen de eenzaamheid van het nu; ook de gevoelens die er al waren.' beeld afp / Thibaud Moritz

‘Niemand mag met Kerst alleen zijn.’ Een gevoel van irritatie kruipt door mijn lijf. Hoezo niet? Is het niet juist dit mantra, dat een eenzame Kerst zo zwaar maakt?

Ik begrijp de goede bedoelingen van Robert ten Brink, presentator van de All You Need is Love-kerstspecial, best wel. Jaar na jaar klinkt uit zijn mond die ene zin. Het is een mooi verlangen om mensen bij elkaar te brengen. Een sympathieke gedachte. Maar van ‘niemand mag’ ga ik in verzet. Want wat als je het wel bent (of juist zou willen zijn)?

Voor veel mensen was eenzaamheid de achterliggende jaren volop aanwezig. Beperkingen op het aantal bezoekers, een avondklok, vrijwel geen fysiek contact. Voor sommigen gaf het eindelijk de rust waarop ze wachtten. Voor anderen een overwe..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De twijfelachtige erfenis van Charles Darwins racisme, dat benoemd moet worden in de geschiedenisboeken

Darwin wordt geprezen als de geniale grondlegger van de moderne biologie. Het zou echter passender zijn om naar hem te verwijzen als de notoire aanstichter van het wetenschappelijk racisme, vindt Ard Jan Biemond.

Afbeelding

Nederland is slecht in het oprichten van succesvolle start-ups. Hoe komt dat?

Iets nieuws bedenken, lukt Nederlandse ondernemers wel. Om er zakelijk een succes van te maken is veel moeilijker, merkt Peter de Waard. Dat bewijst nu ook Lightyear.

Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.