Vrije Universiteit boekt geen vooruitgang met nieuwe openings- en sluitingsteksten bij promoties en oraties

Opinie
De Vrije Universiteit schrapt Psalmregels bij aanvang en beëindiging van promoties en oraties. De alternatieve teksten bevreemden hoogleraar Marc van Oostendorp.
Marc van Oostendorp • hoogleraar Nederlands en Academische Communicatie aan Radboud Universiteit te Nijmegen
vrijdag 2 december 2022 om 16:13
2022-11-14 15:06:01 Nederland – Amsterdam. De campus van de Vrije Universiteit van Amsterdam aan de Boelelaan. De VU is een protestants-christelijke universiteit. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam
2022-11-14 15:06:01 Nederland – Amsterdam. De campus van de Vrije Universiteit van Amsterdam aan de Boelelaan. De VU is een protestants-christelijke universiteit. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam beeld anp / Hollandse Hoogte / kim van dam

Met ingang van januari 2023 worden aan de Vrije Universiteit Amsterdam de formules aangepast die aan het begin en eind van academische plechtigheden zoals promoties of oraties worden uitgesproken. Tot voor kort waren respectievelijk het votum en de doxologie nog citaten uit de Psalmen: ‘Onze hulp is in de naam des Heren, die hemel en aarde gemaakt heeft’ (Psalm 124 vers 8) en ‘De naam des Heren zij geprezen, van nu aan tot in eeuwigheid’ (Psalm 113 vers 2). 

Volgens de universiteit doen deze twee citaten geen recht aan de diversiteit die de VU kenmerkt. Er hebben de afgelopen jaren ook inderdaad wat mensen geklaagd – hoogleraren bijvoorbeeld, die een sessie moesten voorzitten en de bijbelse teksten niet vonden passen bij hun wetenschappel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De twijfelachtige erfenis van Charles Darwins racisme, dat benoemd moet worden in de geschiedenisboeken

Darwin wordt geprezen als de geniale grondlegger van de moderne biologie. Het zou echter passender zijn om naar hem te verwijzen als de notoire aanstichter van het wetenschappelijk racisme, vindt Ard Jan Biemond.

Afbeelding

Nederland is slecht in het oprichten van succesvolle start-ups. Hoe komt dat?

Iets nieuws bedenken, lukt Nederlandse ondernemers wel. Om er zakelijk een succes van te maken is veel moeilijker, merkt Peter de Waard. Dat bewijst nu ook Lightyear.

Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.