Zouden de boeren geen volksfeest moeten vieren? Het Europese beleid dat hen zoveel opleverde bestaat vijftig jaar

Opinie
Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie bestaat vijftig jaar. Tot op de dag van vandaag gaat er veel geld in om.
Peter de Waard • economieredacteur bij de Volkskrant
donderdag 1 december 2022 om 18:47
Archiefbeeld van een Europees landbouwoverleg in Brussel, maart 1969: Sicco Mansholt (rechts) was in die tijd de vice-president van de Europese Commissie.
Archiefbeeld van een Europees landbouwoverleg in Brussel, maart 1969: Sicco Mansholt (rechts) was in die tijd de vice-president van de Europese Commissie. beeld anp

Er werd aan de Brusselse Rue de la Loi geen nieuw standbeeld - al was het maar een kopie van dat in de Blauwe Stad in Groningen - van ‘Mr Europe’ Sicco Mansholt (1908-1995) onthuld. Er was ook geen receptie van royals en presidenten, laat staan bij uitzondering een volksfeest van dankbare boeren.

Het diamanten jubileum van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is daarvoor te controversieel en te complex. Er kon nog net een congresje vanaf, want in Brussel is vergaderen het grootste goed.

Reden om bij zestig jaar Gemeenschappelijk Landbouwbeleid stil te staan is er wel degelijk. Landbouw is ongeveer het fundament van de gemeenschap. En zijn met grote voorsprong de meeste nachtelijke vergaderuren aan besteed. En landbouw is al sinds de ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een gezellige kerk kom ik mijn bed niet uit, want ik heb het thuis al reuzegezellig

Een gezellige kerk voegt zich naadloos in in onze consumptiemaatschappij. Jezus vraagt om keuzes die daar haaks op staan. Een gezellige kerk maakt het ons makkelijk. Jezus maakt het ons moeilijk, schrijft Sam Janse.

Afbeelding

Biden zet eigenlijk het 'America First-beleid' van Donald Trump voort

De VS hebben iets in beweging gezet en dat is voorlopig niet te stoppen: de wens om zelfvoorzienend te zijn. En van 'Koop Amerikaanse waar' naar 'Koop Nederlandse waar' is een kleine stap, schrijft Peter de Waard.

Afbeelding

'Over de doden niets dan goeds.' Moet dat ook tijdens een uitvaart in de kerk gelden?

Aad Kamsteeg zit soms met kromme tenen bij uitvaartdiensten. 'Ze werden veroorzaakt door de enorme tegenstelling tussen wat nu bij zijn dood werd gezegd en wat ik eerder bij zijn leven te horen had gekregen.'

Afbeelding

Mijn angst is dat een deel van Groningen een showroom van cataloguswoningen wordt

Nu in Groningen huizen vernieuwd of vervangen moeten worden, dreigen complete dorpen hun karakter te verliezen. Zet daarom architecten in die de cultuurhistorische context van het gebied kennen.

Afbeelding

Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur, schrijft Freek Vergeer van het CIDI.

Afbeelding

Politici gaan vroeg of laat overstag met de afbouw van alle fossiele subsidies

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal zegt dat het 'onzin' is dat de overheid de fossiele industrie met miljarden subsidieert (ND 31 januari). Ik zou willen dat hij gelijk had, zegt activist Rozemarijn van 't Einde.