De kerk scheuren? Dan heb je Paulus niet aan je kant. Het ging hem uiteindelijk om eenheid

Opinie
Laat er onder jullie geen scheuringen zijn, schreef Paulus in zijn brief aan de Korintiërs (1 Korintiërs 1 vers 10). Dat brengt hoogleraar Bart Koet tot enige betrokken kanttekeningen vanaf de zijlijn bij ontwikkelingen in de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Bart J. Koet • emeritus hoogleraar Nieuwe Testament en Vroegchristelijke Literatuur van de Tilburg School of Catholic Theology en voorzitter van de Studiosorum Novi Testamenti Conventus, de vereniging van Nederlandstalige nieuwtestamentici in Nederland en België
donderdag 1 december 2022 om 18:04 aangepast 06:16
Impressie van een festival voor kinderen van een kerk in het Duitse Dannenberg. Paulus schrijft dat 'men creatief aan de verschillen moet werken om toch vooral de eenheid te bewaren'. Dat is voor christenen een opdracht.
Impressie van een festival voor kinderen van een kerk in het Duitse Dannenberg. Paulus schrijft dat 'men creatief aan de verschillen moet werken om toch vooral de eenheid te bewaren'. Dat is voor christenen een opdracht. beeld iStock

Nadat ik gepromoveerd was als nieuwtestamenticus, kwam ik te werken als geestelijk verzorger in de Penitentiaire Inrichtingen Over Amstel, in de volksmond de beruchte én beroemde Bijlmerbajes. Op de eerste ochtend dat ik daar ging werken liep ik door de lange gang die de verschillende gebouwen met elkaar verbond. 

Plotseling schoot een gedachte door mijn hoofd: kan ik in deze wereld nog met mijn Bijbel aankomen? Bij de allereerste gedetineerde die een gesprek met mij aanvroeg, kreeg ik al antwoord. Een iets oudere, verslaafde man, zoon van een koster uit een van de kleinere protestantse kerken, vertelde me dat hij best wel de bijbel wou lezen, maar dat in zijn leven van hosselen om drugs te krijgen hij daar niet aan toekwam. Had ik niet e..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een gezellige kerk kom ik mijn bed niet uit, want ik heb het thuis al reuzegezellig

Een gezellige kerk voegt zich naadloos in in onze consumptiemaatschappij. Jezus vraagt om keuzes die daar haaks op staan. Een gezellige kerk maakt het ons makkelijk. Jezus maakt het ons moeilijk, schrijft Sam Janse.

Afbeelding

Biden zet eigenlijk het 'America First-beleid' van Donald Trump voort

De VS hebben iets in beweging gezet en dat is voorlopig niet te stoppen: de wens om zelfvoorzienend te zijn. En van 'Koop Amerikaanse waar' naar 'Koop Nederlandse waar' is een kleine stap, schrijft Peter de Waard.

Afbeelding

'Over de doden niets dan goeds.' Moet dat ook tijdens een uitvaart in de kerk gelden?

Aad Kamsteeg zit soms met kromme tenen bij uitvaartdiensten. 'Ze werden veroorzaakt door de enorme tegenstelling tussen wat nu bij zijn dood werd gezegd en wat ik eerder bij zijn leven te horen had gekregen.'

Afbeelding

Mijn angst is dat een deel van Groningen een showroom van cataloguswoningen wordt

Nu in Groningen huizen vernieuwd of vervangen moeten worden, dreigen complete dorpen hun karakter te verliezen. Zet daarom architecten in die de cultuurhistorische context van het gebied kennen.

Afbeelding

Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur, schrijft Freek Vergeer van het CIDI.

Afbeelding

Politici gaan vroeg of laat overstag met de afbouw van alle fossiele subsidies

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal zegt dat het 'onzin' is dat de overheid de fossiele industrie met miljarden subsidieert (ND 31 januari). Ik zou willen dat hij gelijk had, zegt activist Rozemarijn van 't Einde.