Afrika is het continent van de toekomst. Hoe kan het Westen zijn bloei faciliteren?

Opinie
Afrika is een beschadigd continent vanwege westerse inmenging. Maar het is ook een krachtig continent met enorme potentie. Laat het Westen de bloei van het continent faciliteren, op basis van een gelijkwaardige relatie.
Hans Valkenburg • werkzaam als adviseur en bestuurder in het onderwijs en de non-profit sector
donderdag 1 december 2022 om 17:00
'Afrika zal het continent van de toekomst zijn, waar enorm veel potentie voor het herstel van onze aarde schuilt.' Beeld: theeplukkers op een theeplantage in Zimbabwe. Thee is een belangrijk exportproduct voor het land.
'Afrika zal het continent van de toekomst zijn, waar enorm veel potentie voor het herstel van onze aarde schuilt.' Beeld: theeplukkers op een theeplantage in Zimbabwe. Thee is een belangrijk exportproduct voor het land. beeld anp / Roel Burgler

Al lange tijd proberen wij onze koloniale geschiedenis te resetten met ‘ontwikkelingshulp’ als paracetamol voor de colonial hangover: alle negatieve gevolgen van het koloniale verleden van Afrika, zoals armoede, corruptie en oorlog. Ontwikkelingshulp is daarom een ingewikkeld fenomeen, waarbij iedereen het beter weet. Want je kunt het destructieve verleden er niet mee uitwissen en je wilt het kolonialisme met ontwikkelingshulp ook niet herintroduceren, door Afrika te vertellen wat goed voor het continent en de mensen daar is. Overheidssteun, hulp, handel, microkrediet: het is allemaal geprobeerd en vaak maar zeer beperkt geslaagd. Een gesloopt continent, waarin in het negentiende-eeuwse Berlijn landen zijn getekend, waaruit milj..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor een gezellige kerk kom ik mijn bed niet uit, want ik heb het thuis al reuzegezellig

Een gezellige kerk voegt zich naadloos in in onze consumptiemaatschappij. Jezus vraagt om keuzes die daar haaks op staan. Een gezellige kerk maakt het ons makkelijk. Jezus maakt het ons moeilijk, schrijft Sam Janse.

Afbeelding

Biden zet eigenlijk het 'America First-beleid' van Donald Trump voort

De VS hebben iets in beweging gezet en dat is voorlopig niet te stoppen: de wens om zelfvoorzienend te zijn. En van 'Koop Amerikaanse waar' naar 'Koop Nederlandse waar' is een kleine stap, schrijft Peter de Waard.

Afbeelding

'Over de doden niets dan goeds.' Moet dat ook tijdens een uitvaart in de kerk gelden?

Aad Kamsteeg zit soms met kromme tenen bij uitvaartdiensten. 'Ze werden veroorzaakt door de enorme tegenstelling tussen wat nu bij zijn dood werd gezegd en wat ik eerder bij zijn leven te horen had gekregen.'

Afbeelding

Mijn angst is dat een deel van Groningen een showroom van cataloguswoningen wordt

Nu in Groningen huizen vernieuwd of vervangen moeten worden, dreigen complete dorpen hun karakter te verliezen. Zet daarom architecten in die de cultuurhistorische context van het gebied kennen.

Afbeelding

Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en terreurbestrijding als het over Israël en de Palestijnen gaat

Acties van Israël en de Palestijnen worden vaak op één hoop gegooid. Veel media maken geen onderscheid tussen terreur en het bestrijden van terreur, schrijft Freek Vergeer van het CIDI.

Afbeelding

Politici gaan vroeg of laat overstag met de afbouw van alle fossiele subsidies

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal zegt dat het 'onzin' is dat de overheid de fossiele industrie met miljarden subsidieert (ND 31 januari). Ik zou willen dat hij gelijk had, zegt activist Rozemarijn van 't Einde.