Door te spelen kunnen we de last van het leven dragen, we staan zelfs meer open voor God

Opinie
Een bord in de haven van Hayle in Engeland waarschuwde voor stromingen: bij hoogwater kon er een draaikolk ontstaan. Surfer en fotograaf Jacob Cockle had een vaste afspraak met de maalstroom. Zodra deze er was, snelde hij over de landweggetjes van Cornwall naar de haven.
Léon Hanssen
vrijdag 2 december 2022 om 01:49
In La Vita è Bella weet een Joods-Italiaanse man zijn zoontje in bescherming te nemen voor de gruwelen van een concentratiekamp, door hem te zeggen dat de gebeurtenissen onderdelen zijn van een spel.
In La Vita è Bella weet een Joods-Italiaanse man zijn zoontje in bescherming te nemen voor de gruwelen van een concentratiekamp, door hem te zeggen dat de gebeurtenissen onderdelen zijn van een spel. beeld ANP

Je kunt hem een waaghals noemen, zelf vond hij zich een speler. Op 28 mei 2013 meldde de draaikolk zich weer. Jacob vroeg een vriend hem te filmen als hij in het water zou gaan. We zien hoe de Engelsman zich laat meevoeren in een tango met de kolk. Soms lijkt deze hem te verzwelgen. Nog één keer duikt hij naar beneden – en blijft weg. Zijn vriend, in paniek, zoekt het water af naar Jacob. Eindelijk ziet hij waar de kolk hem heeft uitgespuwd. Jacob zweeft in het water, met zijn gezicht naar beneden.

In december 1938, een mensenleven geleden, publiceerde de Nederlandse cultuurhistoricus Johan Huizinga zijn studie waarmee we dit ogenschijnlijk roekeloze gedrag kunnen verklaren: Homo ludens, de spelende mens. De these van het boek oo..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ik verlang naar vrede, en juist daarom ben ik geen pacifist

Hoe kun je nog een seconde denken aan vredesbesprekingen als je ziet wie Poetin als voorhoede in de oorlog stuurt?, vraagt Klaas Vos zich af. 'Vanwege een diep verlangen naar vrede ben ik principieel geen pacifist.'

Afbeelding

Stoppen met de internationale studie Nederlands? 'Nederlands is groter dan Nederland'

Schaf Dutch Studies niet af, schrijven neerlandici Rick Honings en Sjef Barbiers. ‘Als studenten na hun studie terugkeren naar hun eigen land, zijn ze ambassadeurs van Nederland en de Nederlandse taal en cultuur.’

Afbeelding

Kiezen voor de Senaat is niet jouw taak. Nu gaat het over buslijnen, wegen en fietspaden

De Provinciale Statenverkiezingen worden te veel bepaald door landelijke politieke partijen. Maar bij deze verkiezingen kun je juist stemmen voor beter beleid in de eigen regio, schrijft student Shady Morsi.

Afbeelding

Veiligheid zoeken vanwege oorlog: asielzoekers zijn van alle tijden

Weet waar je het over hebt als je het over asielzoekers hebt, schrijft oudtestamenticus Gert Kwakkel. ‘Het Oude Testament leert ons welke grote invloed woorden kunnen hebben.’

Afbeelding

Hilversum, leer van Duitsland. Daar maken ze wél informatieve talkshows

Bij onze oosterburen geen dagelijkse praatprogramma's waarin experts met influencers en andere leken over van alles en nog wat spreken, maar inhoudelijk sterke talkshows, schrijft kijkcijferexpert Wim Bekkers.

Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.