Maak Oekraïne spontaan NAVO-lid

Ingezonden
OekraÏne vecht niet alleen voor de veiligheid van eigen land en burgers, maar ook voor andere landen aan de grens van Rusland en zelfs voor het Westen en de vrijheid van democratie (Nederlands Dagblad, 15 november). Ze leverden eerder al hun kernwapens in om hun nationaliteit en democratie te verkrijgen. Niets was genoeg voor het wrede Kremlin. Nu betalen ze met hun bloed voor de bedreiging van autocratieën tegen de rest van de wereld.
Hendrik van der Weijden, Gouda
donderdag 1 december 2022 om 03:22
Oekraïense soldaten bij de bevrijde stad Cherson.
Oekraïense soldaten bij de bevrijde stad Cherson. beeld epa / Roman Pilipey

Poetin blijkt al veel langer een hybride oorlog tegen het Westen en de democratie te voeren. Als hij wint, is dat de omslag naar veel meer dictaturen, omdat dictatuur dan loont. De beste manier Poetin aan de onderhandelingstafel te krijgen lijkt mij te dreigen met een spontaan lidmaatschap van de NAVO voor Oekraïne als Rusland niet vóór medio 2023 zijn aanspraken op Oekraïens grondgebied opgeeft. Hoeveel bloed moet er anders nog vloeien tot het Westen echt wakker wordt?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?