Aan de kerkorde ken je de kerk: waarom slechts één zonde haarscherp aanwijzen?

Opinie
In een opinieartikel komt dominee Gert Treurniet op tegen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) van Urk en Capelle-Noord en de Kerngroep bezinning GKv (ND, 29 november). Zij willen per 1 mei 2023 confessioneel-gereformeerd blijven en niet mee veranderen in de plurale gemeenschap die de nieuwe fusiekerk van Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) wil zijn.
Pieter Pel • lid Kerngroep bezinning GKv
woensdag 30 november 2022 om 19:51
De twee fusiekerken in Elspeet bijeen om te spreken over de nieuwe kerkorde.
De twee fusiekerken in Elspeet bijeen om te spreken over de nieuwe kerkorde. beeld nd

Treurniet spreekt in dit verband veroordelend van ‘zonde’. Dat is opmerkelijk. Want in de nieuwe fusie-kerkorde is het spreken over zonde juist gereduceerd. Dwalingen en leertucht komen er niet meer in voor. En tucht is voor de rest vervangen door ‘toezicht’. In die context, waarin voor velen in de kerk de lat niet meer zo hoog hoeft te liggen, wordt hij de spreekbuis van één zonde die men selectief haarscherp kan aanwijzen: ‘Weet je wat in elk geval zonde is? De kerk scheuren.’

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?