Aan de kerkorde ken je de kerk: waarom slechts één zonde haarscherp aanwijzen?

Opinie
In een opinieartikel komt dominee Gert Treurniet op tegen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) van Urk en Capelle-Noord en de Kerngroep bezinning GKv (ND, 29 november). Zij willen per 1 mei 2023 confessioneel-gereformeerd blijven en niet mee veranderen in de plurale gemeenschap die de nieuwe fusiekerk van Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) wil zijn.
Pieter Pel • lid Kerngroep bezinning GKv
woensdag 30 november 2022 om 19:51
De twee fusiekerken in Elspeet bijeen om te spreken over de nieuwe kerkorde.
De twee fusiekerken in Elspeet bijeen om te spreken over de nieuwe kerkorde. beeld nd

Treurniet spreekt in dit verband veroordelend van ‘zonde’. Dat is opmerkelijk. Want in de nieuwe fusie-kerkorde is het spreken over zonde juist gereduceerd. Dwalingen en leertucht komen er niet meer in voor. En tucht is voor de rest vervangen door ‘toezicht’. In die context, waarin voor velen in de kerk de lat niet meer zo hoog hoeft te liggen, wordt hij de spreekbuis van één zonde die men selectief haarscherp kan aanwijzen: ‘Weet je wat in elk geval zonde is? De kerk scheuren.’

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De Bijbel is geen boek over seksuologie. Christenen moeten ook andere kennis gebruiken

Als het over eten en drinken gaat, baseren christenen zich niet alleen op de Bijbel maar ook op andere kennis. Het bevreemdt Tineke van der Veer dat ze dat niet doen als het gaat om een andere basisbehoefte: seks.

Afbeelding

Het is tijd om het voor de das op te nemen: Er ís helemaal geen dassenprobleem

Het is tijd om het voor de das op te nemen, stelt Arend Spijker, voorzitter van Das&Vecht. Er is namelijk helemaal geen dassenprobleem.

Afbeelding

Instanties moeten zich bekeren. Ook voor hen geldt: je hebt geen naaste, maar je bent er een

Het voorstel van Jasper van den Bovenkamp om elke ambtenaar verplicht ieder jaar huisbezoeken af te laten leggen bij mensen in armoede verdient navolging. Instanties zullen zich moeten bekeren, betoogt Arjan van den Os.

Afbeelding

Verzetsmensen leren je de les van morele waarden die het persoonlijk leven te boven gaan

De ouders van Joke Scheepstra zaten in de Tweede Wereldoorlog beiden in het verzet. Zij weet wat het belang is van de les van verzetsmensen en is ook daarom verontwaardigd dat de NTR tv-kijkers die kans ontneemt.

Afbeelding

'Stilstaan is ook vooruitgaan', is een mooie slogan voor de spirituele zorg

Zorgverleners geven aan dat ze vaak niet durven te vragen hoe het met een patiënt gaat, uit angst dat er dan een verhaal naar boven komt dat té zwaar om dragen is. Maar die onmacht is óók bevrijdend, stelt Lindsy Desmet.

Afbeelding

Verschillende overheden met gedeelde verantwoordelijkheid. Is dat eigenlijk wel handig?

Is besturen door zowel Rijk als provincie wel zo aantrekkelijk? Het klinkt als een mooi ideaal (alle overheden naast elkaar!), maar politiek kan het een mijnenveld opleveren, stelt Yourai Mol.