Zijn grote, dure cadeaus echt noodzakelijk met Sinterklaas, of moet de herinnering voorop staan?

Opinie
De commercie is er op gericht dat cadeaus altijd mooi, lux en groot moeten zijn. Dat is een misvatting, zeker als relaties of onderlinge verhoudingen onder druk staan. Denk maar eens terug aan je eigen herinneringen, stelt therapeut Annewieke van Eijsden.
Annewieke van Eijsden • contextueel therapeut, heeft een praktijk in Amersfoort
woensdag 30 november 2022 om 18:25 aangepast 16:50
'Het kan zo maar gebeuren dat de ouder bij wie het kind het minst verblijft, dat wil compenseren met grote cadeaus.'
'Het kan zo maar gebeuren dat de ouder bij wie het kind het minst verblijft, dat wil compenseren met grote cadeaus.' beeld iStock

Met veel belangstelling las ik afgelopen zaterdag het artikel over de ‘groene sinterklaas’. Een redacteur van het Nederlands Dagblad, Annelies Buit, ging de uitdaging aan om voor vijftig euro pakjesavond te organiseren voor haar gezin.

Het artikel sprak mij vanwege verschillende redenen aan. De belangrijkste reden is dat er veel meer manieren zijn om te laten merken dat je om de ander geeft. De commercie is er op gericht dat alle cadeaus mooi, luxe en groot moeten zijn. Maar de vraag is of zo’n cadeau echt een bouwsteen is voor duurzame relaties.

In mijn werk als contextueel therapeut kom ik dit thema juist in deze tijd regelmatig tegen. Ik werk veel met mensen die te maken hebben met een ‘hoog conflict’-echtscheiding. De laatste tijd kome..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?