De graandeal met Oekraïne helpt vooral de vee- en voedselindustrie in rijke landen

Opinie
De voedselovereenkomst tussen Rusland en Oekraïne zou een middel zijn om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden. Dat idee is onjuist. En tot lagere voedselprijzen leidt deze evenmin.
Bart de Steenhuijsen Piters • onderzoeker van voedselsystemen aan de Wageningen Universiteit Joost Jongerden • onderzoeker rurale sociologie aan de Wageningen Universiteit
dinsdag 29 november 2022 om 14:00
De consumenten in Afrika, die veelal meer dan de helft van hun te besteden inkomen aan voedsel uitgeven, werden hard geraakt door de prijsstijgingen van graan.
De consumenten in Afrika, die veelal meer dan de helft van hun te besteden inkomen aan voedsel uitgeven, werden hard geraakt door de prijsstijgingen van graan. beeld anp / Nico Garstman

António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, verwelkomde de voortzetting van de graandeal tussen Oekraïne, Rusland en Turkije. Door deze deal werden de Oekraïense havens weer geopend voor voedselexporten en volgens Guterres was de deal daarmee een middel om voedselonzekerheid en honger in de wereld te bestrijden.

Een analyse van deze export van met name graan laat echter zien dat niet zozeer de voedselonzekeren in de wereld van de graandeal profiteren, maar vooral westerse vee- en grote voedselbedrijven en Turkije. Ook kunnen we niet direct concluderen dat de deal tot lagere prijzen op de wereldmarkt van voedsel heeft geleid. De deal maakt wel duidelijk dat de geliberaliseerde wereldhandel in voedsel alleen werkt voor..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Integreer en stimuleer vrijwilligerswerk via de school. 'Jongeren hebben het te druk met studie'

Om jongeren te stimuleren en ruimte te bieden tot het doen van vrijwilligerswerk, is het verstandig dat scholen dit integreren in hun lessen maatschappijleer, betoogt student Shady Morsi.

Afbeelding

Nederland is dringend toe aan een wedergeboren CDA. 'Zeg het coalitieakkoord op'

Er zijn drastische keuzes nodig om het CDA weer tot een aantrekkelijke, brede en op het christelijke geloof georiënteerde partij te maken, vindt de Aramese voorman Johny Messo.

Afbeelding

Onderzoek de relatie tussen neergang christelijke politiek en sommige van de huidige problemen eens

Elke historicus erkent het recht en het positieve resultaat van de christelijke politiek, betoogt Gerrit Schutte, zelf emeritus hoogleraar van de geschiedenis van het Nederlandse protestantisme.

Afbeelding

Een probleem níet oplossen, ook dat kan beleid zijn. Zo gaat Amerika met de torenhoge staatsschuld om

Niet over alles in de VS bestaan grote politieke tegenstellingen. Zo wordt de enorme staatsschuld al jaren niet aangepakt, evenmin als de hoge kosten van de ‘verzorgingsstaat’, ziet amerikanist Matthijs Tieleman.

Afbeelding

Kerkfusie biedt een unieke kans om recht te doen aan eenheid van de Geest

Vergeleken met de centrale positie van de Heer Jezus hebben kerkelijke structuren, geloofstradities en geschriften relatieve betekenis, betoogt Ton Verleg. Dat besef kan verontrusten verder helpen bij een kerkfusie.

Afbeelding

Bram van de Beek: 'In de wereld die ons wacht, zal het een zegen zijn dat er een kerk is'

Theoloog Bram van de Beek is pessimistisch over waar het heen gaat met de wereld. Tegelijk denkt hij dat de kerk daardoor alleen maar belangrijker wordt, als een plek van vrede, een plaats waar mensen thuis kunnen zijn.