Betrek vaders bij kinderwensspreekuur

Ingezonden
Veronique Maas (verloskundige en onderzoeker) heeft onderzoek gedaan onder duizend vrouwen met een kinderwens (dat wil zeggen: stellen!) en presenteert een aantal nuttige (of noodzakelijke?!) aanbevelingen in haar proefschrift (ND, 22 november). Gelukkig pleit zij voor zowel goede zorg aan vrouwen als ook aan mannen. Want mannen maken deel uit van deze kinderwens, mag je veronderstellen.
Bob de Raadt, Hardinxveld-Giessendam
dinsdag 29 november 2022 om 03:23
Een bezoeker op de Negenmaandenbeurs in Amsterdam, 2020.
Een bezoeker op de Negenmaandenbeurs in Amsterdam, 2020. beeld anp / Harold Versteeg

Maas doet een pleidooi voor meer aandacht voor het kinderwensspreekuur bij huisartsen en verloskundigen, om vrouwen met een kinderwens te stimuleren gezonder te leven voordat ze zwanger worden. Terecht vraagt zij daar aandacht voor, in het belang van het (komende) kind. Bijvoorbeeld: het belang van het slikken van foliumzuur. ‘Preconceptionele zorg’ heet dat in de huidige geboortezorg.

Ook pleit zij voor meer aandacht voor de invloed die mannen/vaders hebben op de gezondheid van de aanstaande foetus. Mannen moeten meer aandacht besteden aan hun leefstijl, aan hun gezondheid, aan hun rook- en drinkgedrag, aan hun stressfactoren, aan hun gewicht. Dit bewustzijn zou veel meer aandacht moeten krijgen, voor mannen en voor vrouwen. Mij lijkt da..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?