Excuses maken voor slavernij opent oog voor misstanden nu

Opinie
Dat de overheid excuses wil maken voor ons slavernijverleden is goed en opent hopelijk de ogen voor het heden: misstanden zijn er nog steeds, ziet hoogleraar Henk de Vries.
Henk de Vries • werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam; hij schreef deze bijdrage op persoonlijke titel
maandag 28 november 2022 om 19:08
Belangstellenden kijken naar een rondetafelgesprek over het Nederlandse slavernijverleden.
Belangstellenden kijken naar een rondetafelgesprek over het Nederlandse slavernijverleden. beeld anp / Bart Maat

De Nederlandse regering wil excuses aanbieden voor ons slavernijverleden. Dat mag tot diepe dankbaarheid stemmen! Zonden uit het verleden blijven aan een volk kleven. Als een zondaar, een persoon of natie of stad, geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag, de schuld afschuift of ontkent, dan moeten die persoon, dat land, die stad de gevolgen zelf dragen.

Maar … als de zondaar wel verantwoordelijkheid neemt, en schuld belijdt, dan vergeeft God maar al te graag. En in geval van de straf voor een natie of stad: een inwoner mag namens zijn voorvaders verantwoordelijkheid nemen. Het is zelfs zo dat God zoekt naar iemand die initiatief neemt om dat te doen (Ezechiël 22 vers 30). Daniël (Daniël 9), Ezra (Ezra 9) en Nehemia (Nehemia 1) nam..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?