In de kerk zit tussen betreuren en breken een harde return. ‘De kerk scheuren is zonde’

Opinie
In christelijk Nederland ligt de lat om elkaar kerkelijk los te laten te laag, vindt dominee Gert Treurniet.
Gert Treurniet • vrijgemaakt-gereformeerd predikant te Vlaardingen, synodelid
maandag 28 november 2022 om 17:29
'Weet je wat in elk geval zonde is? De kerk scheuren. Je broers en zussen, die je van de Heer kreeg, in de steek laten.'
'Weet je wat in elk geval zonde is? De kerk scheuren. Je broers en zussen, die je van de Heer kreeg, in de steek laten.' beeld iStock

Ik doe mee aan de generale synode van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), die samen met de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken aan hereniging werkt, hopelijk per 1 mei 2023. Daarom vond ik mezelf niet de eerst aangewezene om te reageren op het ‘nee’ tégen die hereniging van kerken te Urk en Capelle aan den IJssel-Noord en de Kerngroep bezinning GKv. Maar iemand moet het doen.

De leden van de Kerngroep heb ik hoog. De meesten ken ik van eendrachtig samenwerken in de kerk. Ook Pieter Pel. Daarom sta ik perplex als hij in het Nederlands Dagblad (1..


Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe de aanpak van racisme nog veel beter kan in Nederland: 'Betrek slachtoffers in het hele proces'

Bedrijven en scholen wíllen discriminatie wel aanpakken, maar de aanpak is lang niet altijd effectief. Twee onderzoekers bij Movisie geven tips hoe het beter kan. 'Zorg dat er überhaupt beleid tegen discriminatie is.'

Afbeelding

Tien jaar na de ramp in Bangladesh: Wanneer komt er eindelijk wetgeving voor de kledingindustrie?

Tien jaar geleden kwamen er in Bangladesh 1134 arbeiders om bij het instorten van een kledingfabriek. Maar nog steeds zijn veilige werkomstandigheden niet gegarandeerd, schrijven Namza Aktar en Ruben Korevaar.

Afbeelding

Boeren en de natuur hebben beide recht op onafhankelijk advies over bestrijdingsmiddelen

Iemand die je adviseert over bestrijdingsmiddelen, maar ze óók aan je wil verkopen. Dat is een ongezonde combinatie. Landbouwminister Adema laat die koppeling volgens Natuur & Milieu grotendeels ongemoeid.

Afbeelding

Wat doe je als er een extra belasting komt op vlees en zuivel? 'Dan is het bijna onbetaalbaar'

Om 55 procent CO2-vermindering in 2030 te behalen, moet het kabinet strengere regels invoeren en een consumptiebelasting op vlees en zuivel overwegen. Zou zo’n maatregel invloed hebben op je consumptiegedrag?

Afbeelding

'Tent of Nations' op de Westelijke Jordaanoever: een boodschap van vrede of toch van misleiding?

Een begrip voor veel mensen: de boerderij van de familie Nassar met de naam 'Tent of Nations' op de Westelijke Jordaanoever. Maar treedt Israël hier werkelijk op als onredelijke kolonisator, vraagt Frank Vergeer zich af.

Afbeelding

Als de synode besluit om te fuseren, is een plaatselijke kerk dan verplicht om aan te sluiten?

Gaat een plaatselijke kerk automatisch over naar de fusiekerk van vrijgemaakte- en Nederlands-gereformeerden? Jurist en advocaat Pieter Pel bestrijdt dat. Zijn collega Hans Bügel betoogt dat Pel ongelijk heeft.