Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: pak de schadelijke praktijken in weeshuizen nu eens écht aan

Opinie
Misbruik, uitbuiting, verminderde hechting: deze problematiek komt nog steeds veel voor in weeshuizen die gerund worden door Europese stichtingen. Hoog tijd om dit aan te pakken.
Tessa Teurlings • werkzaam bij de christelijke internationale ontwikkelingsorganisatie Red een Kind
maandag 28 november 2022 om 14:30 aangepast 17:01
Jan Klink (VVD, links) drong er recent op aan dat minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (rechts) de problematiek in weeshuizen aanpakt.
Jan Klink (VVD, links) drong er recent op aan dat minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (rechts) de problematiek in weeshuizen aanpakt. beeld anp / Bart Maat

De afgelopen tijd laaide de discussie over interlandelijke adoptie weer op. Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming, besloot recentelijk om adoptie vanuit een zestal landen te hervatten. Andere landen voldoen niet langer aan de strikte voorwaarden en worden van de lijst met adoptielanden afgehaald. De minister beseft dat dit ‘een enorm gevoelig onderwerp is en dat dit besluit niet voor iedereen hetgeen is waar op was gehoopt’. De uiteenlopende reacties op het besluit van de minister bevestigen dit. 

Waar sommige partijen teleurgesteld zijn over het schrappen van landen van de lijst, geven andere partijen aan dat er een totaalverbod op interlandelijke adoptie moet worden ingesteld. Volgens de regering is de herziening van het inter..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eijk werkt in een rijdend kantoor, mét chauffeur. Met plechtig rondrijden heeft dat niets van doen

Is een auto met chauffeur voor kardinaal Eijk ongemakkelijk, gezien de armlastige positie van veel parochies? Van plechtig rondrijden is geen sprake, reageert Roland Enthoven, hoofd communicatie van het Aartsbisdom Utrecht.

Afbeelding

Richt een nationaal burgerforum op om de slavernij-excuses inhoud te geven

Hoe gaan we nu verder na de slavernij-excuses?, vragen veel nazaten zich af. We kunnen de tot slaaf gemaakten postuum een stem geven met een burgerforum Slavernijverleden, Herstel en Reparatie, stelt Antoin Deul.

Afbeelding

Fluitend door het leven gaan, is dat wel een realistische manier van leven?

Zijn we te gevoelig geworden? Psycholoog en theoloog Hanneke Schaap ziet ook wat anders: de afgestompte ziel, die meent dat God alles wel zal begrijpen en vergeven.

Afbeelding

Simons, Rutte en Van der Plas lieten zien dat je anders kunt debatteren in de Tweede Kamer

In de Tweede Kamer staan de partijen geharnast tegenover elkaar. Sylvana Simons, Mark Rutte en Caroline van der Plas lieten in het debat over slavernij-excuses iets anders zien, stelt debatexpert Roderik van Grieken.

Afbeelding

Veel Kamerleden hebben TikTok al van hun telefoon verwijderd. Nu alle tieners nog

Voor Nico Drost was TikTok nieuw. 'Onbekenden houden alles bij over onze tienerdochters. Hoe ze eruit zien, wat ze zeggen, waar ze zich bevinden. Ben ik te naïef geweest?'

Afbeelding

Hoe kunnen we pesten tegengaan?

Sinds vorig jaar kun je in Frankrijk drie tot tien jaar cel krijgen voor pesten. Zijn deze zwaardere straffen een goede manier om pestgedrag te stoppen? Of zijn er andere - betere - mogelijkheden om pesten tegen te gaan?