Een hoge gasprijs mag geen reden zijn om tijdelijk de kerk te sluiten

Opinie
Het sluiten van kerkgebouwen vanwege hoge energieprijzen laat een trend bij kerkenraden zien die symptomatisch is in Nederland: het pragmatisme voert meer dan eens de boventoon bij beslissingen die genomen worden.
Lourens Geuze • predikant binnen de PKN en dient als pastoraal werker in een christelijk ziekenhuis in Nazareth namens de Near East Ministry
vrijdag 25 november 2022 om 16:07 aangepast 09:56
De algemene trend lijkt te zijn dat kerkdiensten worden samengevoegd waardoor een deel van de kerkgebouwen sluit tijdens de wintermaanden. Dit bevordert de eenheid onder christenen, het is beter voor het milieu en er gaat minder geld naar Poetin. Goede oplossing toch?!
De algemene trend lijkt te zijn dat kerkdiensten worden samengevoegd waardoor een deel van de kerkgebouwen sluit tijdens de wintermaanden. Dit bevordert de eenheid onder christenen, het is beter voor het milieu en er gaat minder geld naar Poetin. Goede oplossing toch?! beeld Anp/hollandse Hoogte/evert Elzinga

Stijgende energieprijzen en hoe kerken hier mee omgaan (ND 24 november). De algemene trend lijkt te zijn dat daardoor diensten worden samengevoegd waardoor een deel van de kerkgebouwen sluit tijdens de wintermaanden. Dit bevordert de eenheid onder christenen, het is beter voor het milieu en er gaat minder geld naar Poetin. Goede oplossing toch?!

Met toenemende verbazing heb ik het artikel gelezen en deze discussie vanuit Nazareth gevolgd. Afgelopen maand was ik in Nederland voor een aantal (s)preekbeurten en toen viel het mij al op met welk gemak er wordt gesproken over het tijdelijk sluiten van kerkgebouwen. Is dit nog een nadelig gevolg van de coronapandemie waarbij het eens ondenkbare opeens een reële optie wordt?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.

Afbeelding

Oekraïne, hoe erger te voorkomen? We staan voor lastige vragen, over de eigen vrijheid en die van hen

Dit is de kernvraag, vindt Aad Kamsteeg: hoe kunnen het belang van de vrije wereld en de vrijheid van Oekraïense burgers worden beschermd zonder escalatie naar omstandigheden die veel erger zijn dan een compromis?

Afbeelding

De overheid kan er weer niet om heen, de waarde van grond voor woningbouw ligt te hoog

Het Rijk stopt miljarden in woningbouwprojecten, terwijl de huizenprijzen - en dus opbrengsten voor projectontwikkelaars - historisch hoog zijn. Te dure grond zit nieuwbouw in de weg, stelt expert Erwin van der Krabben.

Afbeelding

Na een week bidden voor gerechtigheid dacht ik: waarom wordt onrecht niet concreet benoemd?

Erg concreet werd het bidden tegen onrecht tijdens de Week van gebed niet, viel MissieNederland-directeur Jan Wolsheimer op. Het lijkt erop dat kerken zich niet willen branden aan partijpolitiek.