Het woord ‘homofobie’ doet geen recht aan de bezwaren van veel moslims

Opinie
Nederlandse moslims beijveren zich niet collectief voor een verbod op homoseksualiteit of dat het homohuwelijk in de ban moet worden gedaan. Dat zou een verkeerde conclusie zijn in het debat over de OneLove-band.
Joas Wagemakers • islamoloog en als universitair hoofddocent verbonden aan de afdeling Filosofie en Religiewetenschappen van de Universiteit Utrecht
zaterdag 26 november 2022 om 18:15
Voor veel moslims in Nederland is homoseksualiteit helemaal niet het probleem dat velen kennelijk denken dat het voor hen is.
Voor veel moslims in Nederland is homoseksualiteit helemaal niet het probleem dat velen kennelijk denken dat het voor hen is. beeld anp / kim van dam

De internationale voetbalbond FIFA gaf recent aan dat de aanvoerders van een aantal Europese ploegen op het WK-voetbal in Qatar een gele kaart zouden krijgen als ze de OneLove-band om hun bovenarm zouden dragen. In oktober was er commotie rond deze anti-discriminatieband in Nederland, toen twee voetbalaanvoerders aangaven de band om religieuze (islamitische) redenen niet te willen dragen.

Hoewel de OneLove-band kennelijk bedoeld was als algemeen symbool tegen alle vormen van discriminatie, zorgden het regenboogachtige symbool op de band en het samenvallen met coming-out week in oktober ervoor dat de band sterk geassocieerd werd met de rechten van lhbt+. Hierdoor werden beide spelers beschuldigd van homofobie, wat zou samenhangen met hun i..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De twijfelachtige erfenis van Charles Darwins racisme, dat benoemd moet worden in de geschiedenisboeken

Darwin wordt geprezen als de geniale grondlegger van de moderne biologie. Het zou echter passender zijn om naar hem te verwijzen als de notoire aanstichter van het wetenschappelijk racisme, vindt Ard Jan Biemond.

Afbeelding

Nederland is slecht in het oprichten van succesvolle start-ups. Hoe komt dat?

Iets nieuws bedenken, lukt Nederlandse ondernemers wel. Om er zakelijk een succes van te maken is veel moeilijker, merkt Peter de Waard. Dat bewijst nu ook Lightyear.

Afbeelding

De vrijheid verdedigen door die te beperken? De (voorspelbare) effecten van een koranverbranding

Het is duidelijk dat koranverbrandingen niet slechts tegen een boek gericht zijn, maar dat er ook naar moslims zelf een in wezen vijandig signaal uitgaat, signaleert Joas Wagemakers.

Afbeelding

Zonder kerkdienst zul je nooit werkelijk beseffen wat genade is, dat ontvang je alleen in gezamenlijke dank

Waarom ga je naar de kerk? Kun je geloven buiten de kerk? De discussie is er opnieuw, maar dominee Wim van der Schee stelt liever het uitgangspunt van 'eerst is er de gelovige, dan is er de kerkdienst' ter discussie.

Afbeelding

In Disneyfilms zitten steeds meer 'woke' invullingen. Zou Disney zijn eigen studio's nog herkennen?

Op 27 januari barst het jaar lange eeuwfeest los van de Walt Disney Studio’s. Maar zijn de oorspronkelijke waarden van Disney nog wel terug te vinden in het huidige megabedrijf?

Afbeelding

Wat hebben Philips en het CDA gemeen? Succesvolle afsplitsingen en moeilijke tijden

Het CDA en Philips zitten in zwaar weer, terwijl hun afsplitsingen een succes zijn. 'Is er nog hoop voor het CDA?', vraagt Frank van den Heuvel zich af.